Pranje puhovke doma se pogosto konča s sprijetim perjem, nerodno obliko in dolgotrajnim sušenjem. A obstaja trik, ki ga izkušene gospodinje že dolgo uporabljajo in deluje praktično vsakič. Brez kemičnega čiščenja, brez posebnih pripomočkov – potrebujete le eno stvar, ki jo imate verjetno že doma.

Kaj dati v boben, da se perje ne sprime?

Odgovor: teniške žogice.

Da, prav ste prebrali. V boben skupaj z jakno dodajte tri teniške žogice, ki med pranjem razbijajo večje kepe perja in pomagajo, da se puhovka enakomerno opere ter obdrži volumen. Številne puhovke imajo celo v navodilih za vzdrževanje zapisano ta nasvet.

Uporabnice forumov potrjujejo:

»Perem s tremi teniškimi žogicami – pravilo! Ko se posuši, je kot nova, brez grudic.«

Postopek pranja po korakih

  • Jakno zapnite, izpraznite žepe in jo obrnite narobe.
  • V boben dodajte jakno + 3 teniške žogice (priporočljivo je prati samo eno puhovko naenkrat).
  • Izberite program za občutljivo perilo ali “puh/perje”, če ga ima vaš stroj.
  • Temperatura naj bo 30 °C.
  • Uporabite tekoči detergent za občutljivo perilo ali detergent za perje (NE klasičnega pralnega praška).
  • Brez centrifuge ali na najnižji možni hitrosti.

Sušenje – ključni del

Če imate sušilni stroj:

  • Jakno dajte v sušilni stroj skupaj s istimi teniškimi žogicami.
  • Sušite na nizki temperaturi.

Če sušilnega stroja nimate:

  • Jakno najprej položite na brisačo, da vpije vlago.
  • Nato jo obesite na stojalo in vsakih nekaj ur pretresite, da se perje razporedi.

Kaj ne smete početi

✘ Ne perite več puhovk hkrati.
✘ Ne uporabljajte mehčalca (uniči perje).
✘ Ne perite na visokih temperaturah.

Zakaj deluje?

Teniške žogice v bobnu mehansko ločujejo perje, zato se ne sprime v kepe, jakna pa po pranju ostane puhasta, lahka in kot nova.

Pranje puhovke doma ni več loterija. Če v boben dodate tri teniške žogice, izberete blag detergent in ne uporabljate centrifuge, bo jakna ohranila volumen, obliko in mehkobo.

Oblačila se s tem preprostim trikom hitreje posušijo


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKo ni časa za peko: popolna sladica iz ene kreme in treh okusov
Naslednji članekPiščanec v kremni česnovi omaki, ki se kar topi v ustih: preprost recept, ki navduši vsakogar