Pranje puhovke doma se pogosto konča s sprijetim perjem, nerodno obliko in dolgotrajnim sušenjem. A obstaja trik, ki ga izkušene gospodinje že dolgo uporabljajo in deluje praktično vsakič. Brez kemičnega čiščenja, brez posebnih pripomočkov – potrebujete le eno stvar, ki jo imate verjetno že doma.
Kaj dati v boben, da se perje ne sprime?
Odgovor: teniške žogice.
Da, prav ste prebrali. V boben skupaj z jakno dodajte tri teniške žogice, ki med pranjem razbijajo večje kepe perja in pomagajo, da se puhovka enakomerno opere ter obdrži volumen. Številne puhovke imajo celo v navodilih za vzdrževanje zapisano ta nasvet.
Uporabnice forumov potrjujejo:
»Perem s tremi teniškimi žogicami – pravilo! Ko se posuši, je kot nova, brez grudic.«
Postopek pranja po korakih
- Jakno zapnite, izpraznite žepe in jo obrnite narobe.
- V boben dodajte jakno + 3 teniške žogice (priporočljivo je prati samo eno puhovko naenkrat).
- Izberite program za občutljivo perilo ali “puh/perje”, če ga ima vaš stroj.
- Temperatura naj bo 30 °C.
- Uporabite tekoči detergent za občutljivo perilo ali detergent za perje (NE klasičnega pralnega praška).
- Brez centrifuge ali na najnižji možni hitrosti.
Sušenje – ključni del
Če imate sušilni stroj:
- Jakno dajte v sušilni stroj skupaj s istimi teniškimi žogicami.
- Sušite na nizki temperaturi.
Če sušilnega stroja nimate:
- Jakno najprej položite na brisačo, da vpije vlago.
- Nato jo obesite na stojalo in vsakih nekaj ur pretresite, da se perje razporedi.
Kaj ne smete početi
✘ Ne perite več puhovk hkrati.
✘ Ne uporabljajte mehčalca (uniči perje).
✘ Ne perite na visokih temperaturah.
Zakaj deluje?
Teniške žogice v bobnu mehansko ločujejo perje, zato se ne sprime v kepe, jakna pa po pranju ostane puhasta, lahka in kot nova.
Pranje puhovke doma ni več loterija. Če v boben dodate tri teniške žogice, izberete blag detergent in ne uporabljate centrifuge, bo jakna ohranila volumen, obliko in mehkobo.
Zadnji prispevki
- Piščanec v kremni česnovi omaki, ki se kar topi v ustih: preprost recept, ki navduši vsakogar
- Ko ni časa za peko: popolna sladica iz ene kreme in treh okusov
- Poskusite te mlince – nikoli več jih ne boste kupovali
- Popršite školjko s tem sprejem in pozabite na vodni kamen: trik, ki ga uporabljajo izkušene gospodinje
- Orehova rolada: preprosta in neverjetno sočna sladica brez moke
- Tedenski jedilnik: Ideje za kosilo za tekoči teden #135
















































