Ti piškoti so sestavljeni iz dveh vrst testa – svetlega in temnega –, ki ju nato oblikujemo v značilne dvobarvne spirale. Zaradi pudinga v testu so rahli in aromatični, dodatek pomarančne lupinice v temnem delu pa poskrbi za rahlo prazničen pridih.
Sestavine
Svetlo testo
- 115 g masla
- 115 g sladkorja
- 3 rumenjaki
- 1 vanilijev sladkor
- 220 g moke
- 1 vanilijev puding
- 3 čajne žličke pecilnega praška
- majhen ščepec soli
- 3 čajne žličke mleka ali sladke smetane
Temno testo
- 115 g masla
- 115 g sladkorja
- 3 beljaki
- 230 g moke
- 1 čokoladni puding
- 3 čajne žličke pecilnega praška
- 6–10 čajnih žličk kakava
- majhen ščepec soli
- malo nastrgane pomarančne lupinice
Postopek priprave
- Najprej pripravite svetlo testo. Vse sestavine temeljito pregnetete, da dobite gladko, kompaktno maso. Najbolje se obnese ročno gnetenje.
- Enak postopek ponovite še s temnim testom. Ker je zaradi beljakov in kakava bolj lepljivo, mu po potrebi dodajte malo moke.
- Obe testeni masi zavijte v plastično folijo in ju pustite počivati v hladilniku vsaj 30 minut (ali tudi čez noč).
- Nato iz obeh test oblikujte svaljke, debeline približno malega prsta in dolge 2–3 cm.
- En svetel in en temen svaljek nežno zvijete skupaj v spiralno obliko.
- Piškote razporedite na pekač, obložen s papirjem za peko.
- Pecite v predhodno ogreti pečici na 150–180 °C približno 13 minut.
- Pečene piškote pustite, da se popolnoma ohladijo – naslednji dan bodo še okusnejši.
- Če se vam temno testo med oblikovanjem rado razpoka, je to znak, da je presuho. V tem primeru dodajte čajno žličko mleka ali sladke smetane in ga na hitro še enkrat pregnetite.
Podobne dvobarvne piškote najdemo tudi v Italiji pod imenom Abbracci – kar v prevodu pomeni “objemi”. In res, svetlo in temno testo sta kot majhen sladek objem na krožniku.
Mandarinin šarkelj: puhasta jesenska sladica, ki navduši z nežno svežino
















































