Čokoladno slivov džem je eden tistih receptov, ki jih je enostavno narediti. Ne samo, da je zelo okusen, ampak je tudi prava poslastica za vse, ki obožujejo čokolado.

Odličen je za mazanje na kruh ali palačinke, damo pa jih lahko tudi v kašo.

Sestavine

(za tri kozarce)

  • 1 kg sliv
  • 100 – 120 g granuliranega sladkorja (ali več, po okusu)
  • 2 čajni žlički vanilijevega ekstrakta
  • 60 g kakava ali čokolade za kuhanje

Pripravite čokoladno slivov džem: popoln za mazanje na kruh in palačinke

Postopek

  • Slive prerežemo na pol in jim odstranimo pečke.
  • Slive narežemo na manjše kose in jih damo v večji lonec z debelim dnom ter prilijemo malo vode.
  • Na majhnem ognju jih pustimo vreti približno 10 minut, dokler ne spustijo soka in začnejo malo razpadati.
  • Dodamo sladkor, vanilijev ekstrakt in kakav ali čokolado za kuhanje ter dobro premešamo.
  • Mešanico pustimo vreti približno pet minut, vendar ves čas mešamo in opazujemo, predvsem naj se ne prime na dno posode.
  • Lonec odstavimo z ognja in ga postavimo na trdo podlago.
  • Slive mešajte z ročnim mešalnikom, dokler zmes ni popolnoma gladka.
  • Pristavimo na majhen ogenj in kuhamo, dokler ne doseže želene gostote (približno 30 minut). Občasno premešamo.
  • Ko je dovolj gosta in pripravljena, še vročo marmelado nalijemo v sveže sterilizirane kozarce in jih zapremo s pokrovi.
  • Ko se kozarci popolnoma ohladijo, jih označite z etiketami, sicer se bodo etikete odlepile.
  • Do odprtja hranimo v temnem in hladnem prostoru več mesecev, po odprtju pa marmelado hranimo v hladilniku.

Zadnji prispevki

Prejšnji članekKaj vaša profilna slika na družbenem omrežju pove o vas?
Naslednji članekSamo 1 smešek se razlikuje od ostalih: poiščite ga v manj kot 10 sekundah in podrite rekord