Velikokrat pripravimo preveč hrane, ki nam nato ostane in z veseljem bi te ostanke pojedli zvečer ali naslednji dan, ampak krompir nikoli ni spadal v to kategorijo jedi. Večna dilema: Lahko pogrevamo krompir, ali ga ne smemo? Že babice so nam govorile, da se krompirja nikoli ne pogreva, vendar niso znale povedati, zakaj. Takšno je dejstvo in vsi smo se tega držali. Je resnično?

Razbijamo mite: Ali lahko pogrevamo krompir?

Krompir se lahko pogreva, vendar …

Ko kuhan krompir pustimo pri sobni temperaturi ali ga pogrevamo, se lahko v najslabšem primeru zgodi, da tople temperature spodbujajo rast redke bakterije, ki povzroča botulizem, in jo običajno najdemo v krompirju.

Botulizem je huda oblika zastrupitve s hrano. Čeprav je ta oblika zastrupitve s hrano redka, je stopnja umrljivosti visoka. CDC pravi, da so idealna okolja za botulizem nizka vsebnost kisika, nizka kislina in nizek sladkor. Znaki botulizma vključujejo zamegljen ali dvojni vid, povešene veke, nejasen govor, šibkost, težave s požiranjem in težko dihanje.

Pravilno shranjevanje

Ponovno pogrevanje krompirja ne ubije nujno te škodljive bakterije, zato, če želimo krompir pogrevati, moramo paziti, kako ga shranimo po pripravi.

Dejansko pogrevanja krompirja ni težava. Način, kako ga ohladite in shranite po kuhanju je pomemben. Če krompirju dovolite, da predolgo sedi pri sobni temperaturi (recimo dolžina prijetne večerje s prijatelji in vožnja z avtomobilom domov), lahko omogoči rast te bakterije, ki povzroča botulizem, še posebej, če je zaprt v nepredušni posodi ali foliji. Da bi se izognili zastrupitvi s hrano, priporočamo, da krompir takoj po kuhanju ohladite, brez da ga pustite na sobni temperaturi.

NE SPREGLEJTE: Tako pripravite najbolj hrustljav krompir v pečici


Zadnji prispevki

Prejšnji članekZakaj radič ne sme manjkati na vašem jedilniku?
Naslednji članek10 + receptov za juhe, ki vas bodo pogrele v mrzlih mesecih