Ta jabolčna pita z brusnicami združuje sladkost jabolk in rahlo kiselkast okus brusnic, kar daje piti svežo in bogato aromo. Z dvema plastema hrustljavega testa in dišečimi začimbami je ta pita popolna sladica.

Sestavine

  • 4 velika jabolka, olupljena, izkoščičena in narezana (približno 700 g)
  • 1½ skodelice svežih ali zamrznjenih brusnic (165 g)
  • ¾ skodelice kristalnega sladkorja (150 g)
  • ½ skodelice rjavega sladkorja (110 g)
  • 1½ žličke mletega cimeta
  • ¼ žličke sveže mletega muškatnega oreščka
  • testo za pito
  • ¼ skodelice koruznega škroba (28 g)
  • 2 žlici hladnega masla, narezanega na majhne kocke
  • Premaz za testo (1 jajce, stepeno z 1 žličko vode)

Postopek

  1. Pečico segrejte na 220°C.
  2. V veliki mešalni skledi zmešajte jabolka, brusnice, kristalni sladkor, rjavi sladkor, cimet in muškatni orešček. Pokrijte in postavite na stran.
  3. Razvaljajte eno plast testa za pito v krog s premerom 30 cm na rahlo pomokani površini.
  4. Prenesite ga v pekač za pito s premerom 23 cm.
  5. V mešanico jabolk dodajte koruzni škrob in premešajte, da se vse enakomerno poveže.
  6. Mešanico enakomerno porazdelite po testu in jabolka rahlo pritisnite, da ustvarite enakomerno površino. Po vrhu položite kocke hladnega masla.
  7. Drugo plast testa razvaljajte v krog enake velikosti. Narežite ga na tanke trakove in jih v mrežastem vzorcu položite čez nadev.
  8. Konce testa pustite, da visijo čez rob pekača. Odvečno zgornjo in spodnjo plast testa obrežite, tako da ostane približno 2,5 cm roba.
  9. Robove zavihtite navznoter in jih  stisnite skupaj. (Za popolno teksturo lahko pito zamrznete za 20 minut.)
  10. Pito premažite z jajčnim premazom in po želji posujte z malo sladkorja.
  11. Pekač s pito položite na pekač z robom in pecite 20 minut.
  12. Znižajte temperaturo pečice na 175°C in pecite še približno 30 minut, dokler nadev ne postane zelo mehurčkast, skorjica pa globoko zlato rjava.
  13. Med peko pazite na pito in robove zaščitite s folijo, če prehitro rjavijo.
  14. Pito ohladite na rešetki vsaj 3 ure.

Recept: Božanska pita z jabolkami in brusnicami


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Lahko v 20 sekundah najdete kozo na sliki?
Naslednji članekTo je edino mesto v hiši, kjer orhideja zagotovo ne bo ovenela