Ta jabolčna pita z brusnicami združuje sladkost jabolk in rahlo kiselkast okus brusnic, kar daje piti svežo in bogato aromo. Z dvema plastema hrustljavega testa in dišečimi začimbami je ta pita popolna sladica.
Sestavine
- 4 velika jabolka, olupljena, izkoščičena in narezana (približno 700 g)
- 1½ skodelice svežih ali zamrznjenih brusnic (165 g)
- ¾ skodelice kristalnega sladkorja (150 g)
- ½ skodelice rjavega sladkorja (110 g)
- 1½ žličke mletega cimeta
- ¼ žličke sveže mletega muškatnega oreščka
- testo za pito
- ¼ skodelice koruznega škroba (28 g)
- 2 žlici hladnega masla, narezanega na majhne kocke
- Premaz za testo (1 jajce, stepeno z 1 žličko vode)
Postopek
- Pečico segrejte na 220°C.
- V veliki mešalni skledi zmešajte jabolka, brusnice, kristalni sladkor, rjavi sladkor, cimet in muškatni orešček. Pokrijte in postavite na stran.
- Razvaljajte eno plast testa za pito v krog s premerom 30 cm na rahlo pomokani površini.
- Prenesite ga v pekač za pito s premerom 23 cm.
- V mešanico jabolk dodajte koruzni škrob in premešajte, da se vse enakomerno poveže.
- Mešanico enakomerno porazdelite po testu in jabolka rahlo pritisnite, da ustvarite enakomerno površino. Po vrhu položite kocke hladnega masla.
- Drugo plast testa razvaljajte v krog enake velikosti. Narežite ga na tanke trakove in jih v mrežastem vzorcu položite čez nadev.
- Konce testa pustite, da visijo čez rob pekača. Odvečno zgornjo in spodnjo plast testa obrežite, tako da ostane približno 2,5 cm roba.
- Robove zavihtite navznoter in jih stisnite skupaj. (Za popolno teksturo lahko pito zamrznete za 20 minut.)
- Pito premažite z jajčnim premazom in po želji posujte z malo sladkorja.
- Pekač s pito položite na pekač z robom in pecite 20 minut.
- Znižajte temperaturo pečice na 175°C in pecite še približno 30 minut, dokler nadev ne postane zelo mehurčkast, skorjica pa globoko zlato rjava.
- Med peko pazite na pito in robove zaščitite s folijo, če prehitro rjavijo.
- Pito ohladite na rešetki vsaj 3 ure.
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira