Čokolada osrečuje. Iz nje lahko napravimo veliko okusnih sladic, od čokoladne torte, do čokoladnih piškotov in čokoladnega moussa … Danes pripravljamo čokoladni kolač s kremo iz kisle smetane, takšen, ki ne bo nikogar razočaral.

Sestavine

  • 400 g mareličnega kompota
  • 100 g naribane čokolade za peko
  • 4 jajca
  • ščepec soli
  • 200 g sladkorja
  • 200 g masla (sobna temp.)
  • 150 g večnamenske moke
  • 15 g kakava v prahu
  • 50 g koruznega škroba
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 žlica arome vanilije
  • Za kremo:
  • 400 ml smetane za stepanje (brez sladkorja)
  • 3 žličke vanilijevega sladkorja
  • 50 g sladkorja v prahu
  • 3 žlice soka iz mareličnega kompota
  • 30 g kremfix
  • 600 g kisle smetane
  • natrgana čokolada in metini lističi za okras

Postopek

  • Marelični kompot precedimo in ohranimo sok.  Marelice narežemo na krhlje in jih damo v skledo.
  • Čokolado naribamo.
  • Pekač namastimo.
  • V skledi ločimo beljake od rumenjakov.
  • Beljakom dodamo malo soli in jih stepemo v sneg, vmes vmešamo sladkor.
  • Rumenjakom dodamo 100 g sladkorja in jih prav tako stepemo, dokler ne dobimo kremne zmesi.
  • Dodamo maslo in stepamo dalje.
  • V jajčno kremo presejemo moko, kakav v prahu, škrob in pecilni prašek.
  • Premešamo z električnim mešalnikom.
  • Počasi dodajamo beljake in vanilijevo aromo.
  • Na koncu v skledo dodamo še naribano čokolado in preostanek beljakov.
  • Zmes damo v pekač in po vrhu naložimo marelice.
  • Pečemo 25 minut na 180 stopinjah.
  • Pripravimo kremo.
  • Smetano za stepanje stepemo z vanilijevim sladkorjem in sladkorjem v prahu.
  • Vmes med stepanjem po žlički dodajamo marelični sok in krem fix, da bo krema čvrsta.
  • V drugi skledi zmešamo kislo smetano in jo po žlicah dodajamo v smetanovo kremo.
  • Premažemo čez ohlajen biskvit in posujemo z naribano čokolado.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOsamljenost je tako smrtonosna kot kajenje, pravi znanost
Naslednji članekUganka: Najdete številko 280 na sliki v nekaj sekundah?