Kvinojo uvrščamo med žita, čeprav to sploh ni. Je zelo okusna in zdrava, zato na vašem jedilniku ne bi smela manjkati. Pripravite jo z zelenjavo.
Sestavine
- Za kuhanje kvinoje:
- 1 žlica olivnega olja
- 1 žlica česna – drobno sesekljan
- 125 ml paradižnikove mezge
- 190 g kvinoje
- 325 ml vode
- 140 g koruze
- Druge sestavine:
- 150 g rdeče paprike – narezana na kocke
- 140 g češnjevih paradižnikov – prerezanih na pol
- 65 g rdeče čebule – sesekljane
- 30 g zelene čebule – sesekljane
- 15 g listov koriandra – sesekljan
- 250 g črnega fižola
- Preliv:
- 3 žlice limetinega soka ali po okusu
- 1 žlica olivnega olja
- 2 žlici javorjevega sirupa
- 1 čajna žlička mlete kumine
- 1/2 čajne žličke mletega črnega popra
- Sol po okusu
Postopek
- Kvinojo operemo v vodi in odcedimo.
- V ponev damo olivno olje, česen in pražimo, dokler ne zadiši.
- Dodamo paradižnikovo mezgo in premešamo.
- V ponev sedaj dodamo še kvinojo in zalijemo z vodo.
- Po vrhu posujemo še koruzo in pustimo, da zavre.
- Kuhamo približno 20 minut, oziroma dokler kvinoja ni mehka.
- Pripravimo vso ostalo zelenjavo.
- Ko je kvinoja kuhana, jo ohladimo.
- Ohlajeno prestavimo v skledo in zmešamo s sesekljano zelenjavo.
- Pripravimo preliv iz sestavin navedenih zgoraj in ga prelijemo čez solato.
- Dober tek.