Kutine so starodavno sadje z edinstvenim okusom in številnimi potencialnimi koristmi za zdravje, vendar se kutine za razliko od drugega sadja ne uživajo surove. Namesto tega jih je najbolje skuhati, zaužiti njihov sok ali uporabiti posušene plodove, liste in semena za pripravo čajev. Dokazano je, da lahko kutine kot bližnje sorodnice jabolk in hrušk pomagajo pri zdravljenju prebavnih motenj, alergij in povišanega krvnega sladkorja.

To manj poznano sadje je priporočljivo za ljudi s prebavnimi težavami

Kutine se uporabljajo pri zgagi, prebavnih motnjah in želodčnih razjedah

Kutina je sadež, ki prihaja iz različnih delov Azije in Sredozemlja, uporaba tega sadeža v prehrani in zdravljenju pa sega v staro Grčijo in Rim, kjer je služil kot simbol ljubezni in plodnosti. Čeprav jih v ljudski medicini desetletja uporabljajo za lajšanje prebavnih težav, kot so slaba prebava, želodčne razjede in pri zgagi, so znanstvene raziskave o njihovih koristih še v povojih.

1. Lajša prebavne težave

Kutine se v tradicionalni in ljudski medicini že dolgo uporabljajo za zdravljenje različnih težav v prebavnem sistemu. Nedavne raziskave kažejo, da lahko ekstrakt kutine zaščiti črevesno tkivo pred poškodbami, povezanimi z vnetnimi črevesnimi boleznimi, kot je ulcerozni kolitis.

2. Lahko pomaga pri želodčnih razjedah

Zgodnje raziskave kažejo, da lahko rastlinske spojine v kutinah pomagajo pri preprečevanju in lajšanju težav z želodčno razjedo.

3. Lajša simptome refluksa kisline

Številne študije kažejo, da lahko kutinov sirup pomaga nadzorovati simptome gastroezofagealne refluksne bolezni (GERB), znane tudi kot refluks kisline.

Če torej imate kutino doma, je ne porabite le za okusen kompot, ampak jo posušite še za čaj.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Svinjski file v klasični omaki (odlično kosilo)
Naslednji članekRecept: Monte kocke, pecivo, ki ga bodo vsi oboževali