Vsak neznan element v sestavi izdelkov porabnikom povzroča veliko vprašanj glede varnosti in vpliva na telo. To še posebej velja za različne E-elemente, ki znižajo proizvodne stroške izdelkov in podaljšajo rok trajanja. Največkrat zagledamo ravno aditiv E330. Mnogim je znan že od majhnih nog, le drugače smo ga takrat poimenovali.

Kaj je aditivi E330?

E330 je pravzaprav citronska kislina in naj bi bil nenevaren aditiv, čeprav so ga velikokrat že označili za rakotvornega in škodljivega. Je eden izmed redkih aditivov, ki se jih ne smemo bati. Spada pod kategorijo antioksidantov in nima omejenega dnevnega vnosa za ljudi.

E330 je citronska kislina.

Glavne značilnosti citronske kisline?

Citronska kislina je kristalni prah, ki ima lahko rahlo rumenkast odtenek. Na njegovi osnovi so v času Sovjetske zveze pripravljali domačo limonado, ki se na splošno še vedno aktivno uporablja pri kuhanju, zato na prvi pogled ne povzroča tveganja za zdravje.

V naravni obliki citronsko kislino najdemo v vseh citrusih, pa tudi v brusnicah in ananasu. Kristalna snov, ki se uporablja v živilski industriji, je bila prvotno naravnega izvora (seveda iz limone), potem so jo zaradi znižanja stroškov začeli proizvajati s sladkorjem in posebno glivo, ki sproži proces fermentacije. Seveda se je spekter vpliva na telo spremenil. Zato se je začela razprava o škodljivosti za zdravje.

Kje se uporablja E330?

Kot antioksidant je aditiv E330 našel uporabo v živilski industriji, kjer lahko nadomesti sol in popravi izgled izdelka. Poleg tega stabilizira in ima prijeten okus. Prednostno jo uporabljajo v sladkanih in gaziranih pijačah.

e330
Najpogosteje ga najdemo v sladkih pijačah.

Najdete ga lahko tudi v:

  • testeninah (iz mehkih sort pšenice);
  • mesu;
  • klobasah;
  • šunki;
  • čokoladi;
  • slaščicah;
  • oreščkih;
  • marmeladah;
  • predpripravljenih omakah;
  • konzerviranem sadju in zelenjavi;
  • zamrznjeni zelenjavi (prečiščena in ločena);
  • polizdelkih.

Približno polovica celotnega dodatka E330 je proizvedena na Kitajskem, 50 % ga gre v pijače in le 20 % v hrano. Uporabljajo ga tudi v detergentih, ker je maščoba jedka in občasno v kozmetiki, parfumih in zdravilih.

Morda vas zanima tudi:

Prejšnji članekKako si pripraviti neomejene zaloge koriandra in vse zdravstvene koristi tega zelišča
Naslednji članekRecept: Najboljši vloženi stročji fižol v slanici