V tej krompirjevi solati je topel gorčični preliv prava zvezda. Med, gorčico, jabolčni kis in začimbe popecite v ponvi, v kateri ste najprej na kratko prepražili slanino, da naredite preliv za krompir. Dimljen okus slanine v kombinaciji z okusom gorčice in kisa dvigne to krompirjevo solato na povsem novo raven. Postrežemo jo lahko hladno ali toplo k pečenemu mesu z žara ali ribam, odlična pa bo tudi sama.
Sestavine
- 900 g mladega krompirja
- 2 žlici stopljenega masla
- 3 žlice olivnega olja
- 2 stroka česna
- sol in poper
- pol čebule
- 100 g slanine
- 1 žlička listov svežega timijana
- 1,6 žlice dijonske gorčice
- 2 žlički polnozrnate gorčice
- 2 žlici med
- 2 žlici jabolčnega kisa
- četrt čajne žličke soli in popra
Postopek
- Pečico segrejemo na 175°C.
- Na polovičke ali četrtine narezan krompir damo v skledo, odvisno od velikosti samega krompirja. Dodamo stopljeno maslo, olivno olje, strt česen, sol in poper.
- Dobro premešamo, da se sestavine povežejo.
- Krompir razporedimo po obloženem pekaču.
- Pečemo 40 minut, dokler ne postane zlatorjav zunaj in mehak znotraj, na polovici pečenja pa ga obrnemo.
- Slanino nasekljamo in jo na kratko popražimo v ponvi, da postane hrustljava.
- Vzamemo ven in preložimo na krožnik, v ponev, v kateri smo pekli, pa damo dijonsko gorčico, gorčico, med, jabolčni kis, sol in poper ter med mešanjem na majhnem ognju rahlo segrevamo, da se sestavine povežejo.
- Ko je krompir pečen, ga prestavimo v skledo, dodamo sesekljano čebulo, popraženo slanino in timijan, prelijemo s toplo mešanico gorčice in medu, dobro premešamo in še toplo postrežemo.
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira