V tej krompirjevi solati je topel gorčični preliv prava zvezda. Med, gorčico, jabolčni kis in začimbe popecite v ponvi, v kateri ste najprej na kratko prepražili slanino, da naredite preliv za krompir. Dimljen okus slanine v kombinaciji z okusom gorčice in kisa dvigne to krompirjevo solato na povsem novo raven. Postrežemo jo lahko hladno ali toplo k pečenemu mesu z žara ali ribam, odlična pa bo tudi sama.

Sestavine

  • 900 g mladega krompirja
  • 2 žlici stopljenega masla
  • 3 žlice olivnega olja
  • 2 stroka česna
  • sol in poper
  • pol čebule
  • 100 g slanine
  • 1 žlička listov svežega timijana
  • 1,6 žlice dijonske gorčice
  • 2 žlički polnozrnate gorčice
  • 2 žlici med
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • četrt čajne žličke soli in popra

Recept za krompirjevo solato s toplim prelivom, ki je odlična priloga k žaru

Postopek

  1. Pečico segrejemo na 175°C.
  2. Na polovičke ali četrtine narezan krompir damo v skledo, odvisno od velikosti samega krompirja. Dodamo stopljeno maslo, olivno olje, strt česen, sol in poper.
  3. Dobro premešamo, da se sestavine povežejo.
  4. Krompir razporedimo po obloženem pekaču.
  5. Pečemo 40 minut, dokler ne postane zlatorjav zunaj in mehak znotraj, na polovici pečenja pa ga obrnemo.
  6. Slanino nasekljamo in jo na kratko popražimo v ponvi, da postane hrustljava.
  7. Vzamemo ven in preložimo na krožnik, v ponev, v kateri smo pekli, pa damo dijonsko gorčico, gorčico, med, jabolčni kis, sol in poper ter med mešanjem na majhnem ognju rahlo segrevamo, da se sestavine povežejo.
  8. Ko je krompir pečen, ga prestavimo v skledo, dodamo sesekljano čebulo, popraženo slanino in timijan, prelijemo s toplo mešanico gorčice in medu, dobro premešamo in še toplo postrežemo.

Zadnji prispevki

Prejšnji članekTo morate storiti, da bodo vaše hortenzije dolgo cvetele
Naslednji članekOptična iluzija: Vaš vid je odličen, če skrito srce najdete v 10 sekundah