Orehovo pecivo je klasična sladica, ki je polna bogatih okusov orehov, čokolade in maslenega testa. Njen kremast nadev iz rumenjakov in beljakov, združen z nežnim testom, zagotavlja popolno sladico za posebne priložnosti ali preprosto razvajanje.
Sestavine
Testo:
- 150 g margarine ali masla
- 250 g moke
- 1 jajce
- 1 pecilni prašek
- 70 g sladkorja
Polnilo:
- 6 beljakov
- 10 žlic sladkorja
- 6 rumenjakov
- 230 g mletih orehov
- 50 g stopljene čokolade
- 2 žlici moke
- sladkor v prahu za posipanje
Postopek
- Moko zmešamo s pecilnim praškom. V večjo skledo dodamo pripravljeno moko, maslo (ali margarino) sobne temperature, jajce in sladkor ter zamesimo testo. Testo razdelimo na dva enaka dela in iz vsakega naredimo kroglico.
- Pekač velikosti 20×35 cm namastimo in pomokamo. Testo razvaljamo med dvema kosoma peki papirja na velikost pekača. Če robovi niso povsem ravni, jih lahko med postopkom s prsti poravnamo.
- Razvaljano testo previdno prestavimo v pekač. Če je potrebno, robove rahlo pritisnemo s prsti.
- Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake ločeno stepemo s sladkorjem, da postanejo penasti. Nato dodamo stopljeno čokolado in moko ter na kratko premešamo. Nežno vmešamo beljakov sneg, nato pa še mlete orehe.
- Pripravljeno mešanico enakomerno razporedimo po testu v pekaču.
- Drugi del testa razvaljamo na enak način kot prvega in ga položimo čez nadev. Če se testo prime na stene pekača, ga obrežemo. Površino testa prebodemo z vilicami, da omogočimo uhajanje pare med peko.
- Orehovo pecivo pečemo v predhodno ogreti pečici na 180°C približno 30-35 minut, dokler ne postane zlato rjavo.
- Pustimo, da se ohladi. Preden postrežemo, potresemo s sladkorjem v prahu.