Najboljša hrana vsebuje čebulo, sploh kuhana ali ‘čebula je kraljica kuhinje’, so dejale starejše gospodinje. A sekljanje čebule – ojoj … solzenje, rdeče oči – kako nadležno! Temu se lahko tudi izognete s pomočjo (preverjenih!) spodnjih trikov.

Pred sekljanjem dajte čebulo v zamrzovalnik

Preden začnete, čebulo za 15 min postavite v zamrzovalnik. Če je mrzla, namreč sprošča manj sin-propanetial-s-oksida (iritant, ki povzroča solzenje oči). Pazite le, da ne pozabite nanjo, da ne bo trda kot kamen. 15 do 20 minut je idealno.

‘Obložite’ rezilo

Preden začnete z rezanjem čebule, najprej zarežite v limono. Citronska kislina, ki jo vsebujejo limone, namreč nevtralizira čebulne encime.

Verjetno boste morali postopek nekajkrat ponoviti tekom sekljanja.

PREBERITE TUDI: 3 pravila kuhanja, da hrana obdrži več hranil

Poskrbite za ostro rezilo

Eden izmed razlogov, da čebula (še bolj) draži vaše oči, je v tem, da je nož preveč top. Pri rezanju čebule se namreč poškodujejo njene celice, kar povzroči sproščanje dražečih snovi.

Če je nož ostrejši, se celice manj poškodujejo, s tem pa se sprosti tudi manj dražečih snovi.

Nosite zaščitna očala

Verjeli ali ne, a nekateri si pomagajo tudi z zaščitnimi plavalnimi očali ali očali za smučanje. Smešno, a deluje!

PREBERITE TUDI: Kako odstranimo vonj po čebuli z deske


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKako ponovno odpreti zavihek, ki ste ga pomotoma zaprli?
Naslednji članek5 razlogov, zakaj narediti svoj dom minimalističen