Domov Dom Sekljanje čebule brez solz in jokanja

Sekljanje čebule brez solz in jokanja

Tudi brez jokanja lahko sekljamo čebulo, preverjeno!

444
0
SHARE
Sekljanje čebule
Vir: Freepik.com

Najboljša hrana vsebuje čebulo, sploh kuhana ali ‘čebula je kraljica kuhinje’, so dejale starejše gospodinje. A sekljanje čebule – ojoj … solzenje, rdeče oči – kako nadležno! Temu pa se lahko tudi izognete s pomočjo (preverjenih!) spodnjih trikov.

Pred sekljanjem dajte čebulo v zamrzovalnik

Preden začnete, čebulo za 15 min postavite v zamrzovalnik. Če je mrzla, namreč sprošča manj sin-propanetial-s-oksida (iritant, ki povzroča solzenje oči). Pazite le, da ne pozabite nanjo, da ne bo trda kot kamen. 15 do 20 minut je idealno.

‘Obložite’ rezilo

Preden začnete z rezanjem čebule, najprej zarežite v limono. Citronska kislina, ki jo vsebujejo limone, namreč nevtralizira čebulne encime. Verjetno boste morali postopek nekajkrat ponoviti tekom sekljanja.

PREBERITE TUDI: 3 pravila kuhanja, da hrana obdrži več hranil

Poskrbite za ostro rezilo

Eden izmed razlogov, da čebula (še bolj) draži vaše oči, je v tem, da je nož preveč top. Pri rezanju čebule se namreč poškodujejo njene celice, kar povzroči sproščanje dražečih snovi in če je nož ostrejši, se celice manj poškodujejo, s tem pa se sprosti tudi manj dražečih snovi.

Nosite zaščitna očala

Verjeli ali ne, a nekateri si pomagajo tudi z zaščitnimi plavalnimi očali. Smešno, a deluje!

PREBERITE TUDI: Kako odstranimo vonj po čebuli z deske

ODDAJ ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.