Vitamin B12 je zelo pomemben za naše zdravje. Pomaga pri nastajanju DNK in rdečih krvničk, in ker ga naše telo ne proizvaja, ga je potrebno zaužiti iz hrane živalskega izvora ali iz prehranskih dopolnil. In to bi morali početi redno.
Če imate pomanjkanje vitamina B12, lahko postanete anemični. Blago pomanjkanje morda ne povzroča simptomov, če pa ga ne zdravimo, lahko povzroči simptome, kot so:
- Slabost, utrujenost ali omotica
- Palpitacije in težko dihanje
- Bleda koža
- Gladek jezik
- Zaprtje, driska, izguba apetita ali plini
- Težave z živci, kot so otrplost ali mravljinčenje, mišična oslabelost in težave pri hoji
- Izguba vida
- Duševne težave, kot so depresija, izguba spomina ali vedenjske spremembe.
Katera živila so bogata s tem vitaminom?
Vitamin B12 lahko pridobimo iz živil živalskega izvora, ki ga naravno vsebujejo, ali iz živil, obogatenih z njimi.
Živalski viri vključujejo:
- mlečne proizvode,
- jajca,
- ribe,
- meso,
- perutnino.
Pomanjkanje vitamina B12 lahko nastane tudi kot posledica veganske prehrane, pomanjkanja mesa, mleka, sira in jajc. V obeh primerih lahko svojo prehrano obogatite z dodatki, da boste zadovoljili potrebo po tem vitaminu.
Zadnji prispevki
- Čistila za WC školjko v resnici sploh ne potrebujete, nadomestite ga lahko s tem (in tudi druga čistila)
- Okusni čokoladni grižljaji brez dodanega sladkorja
- Optična iluzija: Vam uspe najti poškodovan lopar v 10 sekundah?
- Tako se znebite koloradskega hrošča
- Recept za piščančji burger, ki nikogar ne bo pustil ravnodušnega