Nedavna 30-letna študija je razkrila povezavo med uživanjem ultra predelane hrane, kot so določena živila za zajtrk, in povečanim tveganjem za zgodnjo smrt. V to kategorijo spadajo vaflji, jogurti in kosmiči.

Tveganje zgodnje smrti

Študija je pokazala, da imajo ljudje, ki uživajo več ultra predelane hrane, 4 % večje tveganje za zgodnjo smrt zaradi vseh vzrokov in 9 % večje tveganje za smrt zaradi vzrokov, ki niso rak ali bolezni srca. Prejšnje raziskave so ultra predelano hrano povezale tudi z rakom, sladkorno boleznijo tipa 2, povečanjem telesne mase, vnetjem in spremembami v črevesnem mikrobiomu.

Razumevanje ultra predelane hrane

Ultra predelana hrana vključuje dodatke, kot so barvila, emulgatorji in nehranljiva sladila, ter visoko vsebnost dodanih sladkorjev in nasičenih maščob.

Razlike med ultra predelanimi živili za zajtrk

Vsa ultra predelana živila za zajtrk niso enako škodljiva. Jogurt in ovseni kosmiči so lahko zdrava izbira, če izberete prave vrste.

Predelano meso

Predelano meso, kot so slanina, šunka in klobase, je nezdravo zaradi dodatkov, kot so nitrati in nitriti, ki povečujejo tveganje za zdravje. Raziskave povezujejo predelano meso z večjim tveganjem za raka debelega črevesa in splošno smrtnostjo. Vodilne organizacije priporočajo minimalno uživanje teh izdelkov.

Ta živila za zajtrk povečajo tveganje za zgodnjo smrt

Jogurt

Jogurt zagotavlja kalcij in beljakovine ter je lahko del zdrave prehrane. Izbira jogurtov z nizko vsebnostjo maščob in manj dodanega sladkorja je boljša alternativa manj hranljivim živilom za zajtrk.

, Ta živila za zajtrk povečajo tveganje za zgodnjo smrt

Ovseni kosmiči

Ovseni kosmiči so minimalno predelani, če jim niso dodani arome ali barvila. Dodajanje lastnih sladil običajnim ovsenim kosmičem je bolj zdrava možnost kot instant različice z dodanimi aromami in sladkorjem.

Polnozrnati kruh in žita za zajtrk

Nekateri komercialno proizvedeni polnozrnati kruhi so bolj zdravi od rafiniranih žit, saj so povezana z manjšim tveganjem za sladkorno bolezen tipa 2 in so bogati z vlakninami, magnezijem in selenom. Žita z dodanimi sladkorji, barvili in aditivi spadajo med ultra predelana. Pomembno je spremljati vsebnost sladkorja in izbirati žita z največ šestimi grami sladkorja na 30 g.

Rastlinsko mleko in granola ploščice

Mleka na rastlinski osnovi, kot sta ovseno in mandljevo mleko, so ultra predelana zaradi dodanih arom in stabilizatorjev, vendar so dobra izbira za ljudi z intoleranco za laktozo, alergijami na hrano ali vegansko prehrano. Nesladkane različice so bolj zdrava izbira. Granola ploščice, kupljene v trgovini, so pogosto ultra predelane. Poiščite ploščice z oreščki in minimalno dodanim sladkorjem ali jih pripravite doma.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOsvežujoč sorbet z višnjami in borovnicami, prava poslastica tega poletja
Naslednji članekTa optična iluzija razkriva vaše največje strahove – vendar je vse odvisno od tega, kaj najprej vidite na sliki