V času, ko smo vse bolj osredotočeni na kakovost in izvor hrane, ki jo uživamo, postaja zmožnost prepoznati svežino rib ključna veščina za vsakega ljubitelja morskih dobrot.
Sveže ribe so ne le okusnejše, ampak so tudi bolj zdrave, saj ohranijo več hranil in so manj obremenjene z neželenimi bakterijami. Čeprav se zdi ocenjevanje svežine na prvi pogled zahtevno, obstaja več preprostih in zanesljivih načinov, s katerimi lahko tudi laik hitro in učinkovito presodi, ali je riba, ki jo namerava kupiti ali pripraviti, res sveža.
S hitrim pregledom se boste lahko prepričali o tem, kako sveža je riba in izbrali najboljši izdelek.
Preveriti morate:
- Telo ribe mora biti togo ali obokano.
- Ribe morajo biti svetle, s kovinskim leskom.
- Oko mora biti svetlo, živo in briljantno.
- Škrge morajo biti svetle, mokre, rožnate ali rdeče.
- Luske morajo biti svetleče in se ne smejo ločiti.
- Trebuh ne sme biti raztegnjen ali imeti zelenih pik.
- Koža mora biti sijoča in spolzka na dotik.
Izogibati se morate nakupu ribe brez oči ali glave.
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira