Česen je nepogrešljiv v kuhinji in tudi zelo zdrav, preverite vse zdravstvene koristi česna. Za ohranjanje svežine in okusa strokov česna upoštevajte naslednjih obstaja nekaj trikov, ki jih je dobro upoštevati.
- Shranjevanje na hladnem in suhem mestu: Najboljše je, da glavice česna postavite na hladno in suho mesto.
- Izogibanje sončni svetlobi: Neposredna sončna svetloba pospešuje propadanje česna, poleg tega pa toplota spodbuja nastajanje nezaželenih vonjav. Sveže, neolupljene glave česna lahko shranite v mrežasti košari, ki jo obesite v kot kuhinje ali shrambe, stran od sončnih žarkov. Tako so česen hranili že naši predniki. Včasih na tržnicah najdete pletenice svežega česna, ki jih lahko enostavno obesite.
- Dobro prezračevanje: Zagotovite, da je okoli česna dovolj zračnega prostora, kar pomaga preprečevati plesen in gnilobo. To dosežete tako, da česen shranjujete v košarah ali vrečah, ki omogočajo kroženje zraka.
- Zamrznite: Kupite cel šop česna, olupite stroke, jih dajte v vrečko z zadrgo in vrečko vrzite v zamrzovalnik. Ko potrebujete strok ali dva, ju preprosto vzemite ven in uporabite. Odmrznjen česen je bolj kašast od svežega, vendar je še vedno dobrega okusa in enostaven za uporabo v številnih juhah, enolončnicah, namazih, pomakah …