Bučke niso primerne le za ocvrtke, za žar in juhe – iz njih lahko pripravimo tudi odlično ozimnico, ki bo popestrila zimske jedilnike. Te vložene bučke v kisu so hitro pripravljene, lepo začinjene in odlična zamenjava za klasične kumarice.

Sestavine

  • 1,5 kg bučk
  • 6 strokov česna
  • 6 lovorjevih listov
  • 2 dl alkoholnega kisa
  • 6 dl vode
  • 2 žlici soli
  • 1,5 žlice sladkorja
  • poper v zrnju

Tu je recept za vložene bučke. Ste vedeli, da jih lahko vložite za ozimnico?

Postopek

1. Priprava bučk in začimb
Bučke operemo in osušimo. Če so mlade in imajo mehko kožico, jih ni treba lupiti. Narežemo jih na koščke velikosti približno 1,5 cm. Če imajo trdo sredico s semeni, jo odstranimo. Pripravimo še česen, lovorjeve liste in zrna popra.

2. Priprava kozarcev
Kozarce in pokrovčke steriliziramo v pečici na 110 °C za približno 15 minut. Če imamo zaščitne mrežice za vlaganje, jih pripravimo tudi.

3. Prevretek za vlaganje
V večjem loncu zavremo mešanico vode, kisa, soli in sladkorja. Dodamo lovorjeve liste in zrna popra. Ko tekočina zavre, vanjo vsujemo narezane bučke.

4. Kratko blanširanje
Počakamo, da prevretek z bučkami znova zavre, nato pa takoj odstavimo z ognja – bučke naj ostanejo čvrste, ne smejo se prekuhati.

5. Polnjenje kozarcev
V vsak vroč steriliziran kozarec damo en strok česna. Z žlico naložimo bučke, dodamo nekaj poprovih zrn in lovorjev list ter prelijemo s tekočino do vrha. Po želji pokrijemo z zaščitno mrežico in takoj dobro zapremo.

6. Ohlajanje in shranjevanje
Kozarce zavijemo v odejo in pustimo, da se počasi ohlajajo vsaj 12 ur. Nato jih shranimo v hladen, temen prostor.

Nasveti

  • Če želite intenzivnejši okus, dodajte nekaj zrn gorčice ali malo svežega kopra.
  • Bučke v kisu so odličen dodatek k mesnim jedem, narezkom, sendvičem ali kot osvežujoča priloga.

Zadnji prispevki

Prejšnji članekObrnjen mareličen kolač, ki bo izginil, še preden ga boste dobro postavili na mizo
Naslednji članek5 nasvetov za reševanje težav s sosedi