Živila so lahko kriva za težave s sklepi, a obstajajo tudi taka, ki lahko podpirajo njihovo zdravje. Morda že jemljete zdravila – na recept ali brez recepta – za lajšanje okorelosti sklepov, vnetja in bolečine. Toda dolgotrajna uporaba nesteroidnih protivnetnih zdravil lahko poškoduje vaše telo – zlasti jetra in ledvice. Imajo lahko tudi neprijetne stranske učinke na prebavila. Pri tem pa lahko pomaga sprememba prehranjevalnih navad.
Kako to, kar jemo, vpliva na zdravje sklepov
Zagotovo smo že vsi slišali stavek “hrana je zdravilo”. Obstaja veliko znanstvenih dokazov, ki kažejo, da je, ko gre za sklepe, to res. Dodajanje nekaterih živil, začimb in dodatkov naši prehrani lahko močno spremeni kakovost našega življenja.
Živila, ki pomagajo pri bolečinah v sklepih
Obstaja veliko živil, ki delujejo protivnetno ali lajšajo bolečine. Šest najboljših:
- ribe,
- zelenjava iz družine križnic,
- kurkuma,
- jogurt,
- ingver,
- zeleni čaj,
Poglejmo vsako posebej.
1. Ribe
Ribe so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, ki imajo protivnetne lastnosti. Idealno bi bilo jesti ribe, ki imajo hkrati visoko vsebnost omega-3 in malo živega srebra. Ribe običajno niso vsakodnevna hrana zunaj obalnih skupnosti, zato bi lahko namesto tega uživali dodatke ribjega olja.
2. Križnice
Poleg druge zelenjave moramo v prehrano vključiti tudi zelenjavo iz družine križnic, kot so brokoli, cvetača, brstični ohrovt ali ohrovt. Vse to so hranljiva živila, polna fitokemikalij, kot je sulforafan, ki ima močne protivnetne lastnosti.
3. Kurkuma
Kurkuma – živo rumena začimba, ki je sestavni del jedi s curryjem in zaradi katere je gorčica rumena – se že tisočletja uporablja za blaženje bolečih, oteklih sklepov. Sposobnost lajšanja bolečin lahko pripišemo kurkuminu v kurkumi.
4. Jogurt
Zdravo črevesje je najpomembnejše pri obvladovanju vnetja. Redno uživanje fermentirane hrane, kot je jogurt, zagotavlja bakterije, ki pomagajo ustvariti zdrav črevesni mikrobiom.
Ko kupujete jogurt, preberite oznako s podatki o hranilni vrednosti in se prepričajte, da vsebuje žive in aktivne jogurtove kulture. Navadni in nesladkani jogurti so najbolj zdrava možnost.
5. Ingver
Ingver ima antioksidativne lastnosti in zmanjšuje vnetne encime. To je deloma posledica spojine v ingverju, imenovane gingerol. Pri segrevanju ingverja v juhah se gingerol pretvori v spojine, ki imajo močnejši protivnetni potencial.
6. Zeleni čaj
Zeleni čaj je ena najbolj priljubljenih pijač na svetu. Bogat je s polifenolnimi spojinami, ki pomagajo zmanjšati vnetja po celem telesu, ne le v sklepih.