Govedina, svinjina, jagnjetina so rdeče meso, ki je rožnato ali rdeče, ko je surovo, in temnejše, ko je kuhano.
Rdeče meso je bogato z bistvenimi hranili, kot so beljakovine, železo in vitamin B12 , poleg tega pa je zelo okusno. Toda ali ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste rdeče meso?
1. Izkoristite prednosti beljakovin
Meso, kot je govedina, vsebuje veliko beljakovin. Na primer, 120 gramov mlete govedine telesu zagotovi 23 gramov beljakovin, kar je precejšnja količina.
2. Obstaja tveganje za skok holesterola
Tako dober kot slab holesterol sta pomembna pokazatelja zdravja srca in ožilja. Ker se ta voskasta snov kopiči v krvnih žilah, lahko zoži prostor, skozi katerega potuje s kisikom bogata kri, hkrati pa ustvari blokade, ki povzročijo srčni napad ali možgansko kap.
Na žalost, če boste vsak dan jedli hamburger ali zrezek, si ne boste naredili usluge glede holesterola.
3. Lahko bi se počutili bolj energično
Beljakovine niso edina prehranska zvezda rdečega mesa. Vsebuje tudi vitamin B12 in železo, ki imata pomembno vlogo pri vašem zdravju. Tako vitamin B12 kot železo sta zelo pomembna za ohranjanje energije. Pomanjkanje enega in/ali drugega lahko povzroči utrujenost in šibkost. Skratka, vsakodnevno uživanje rdečega mesa bi lahko preprečilo občutek počasnosti.
4. Lahko povečate tveganje za raka debelega črevesa
Druga slabost navade vsakodnevnega uživanja rdečega mesa je povečano tveganje za raka debelega črevesa. Številne študije kažejo na povezavo med večjim uživanjem mesa, kot so govedina, svinjina in jagnjetina, ter večjo verjetnostjo pojava te bolezni.
Vendar je treba opozoriti, da nima vse rdeče meso enakih učinkov na zdravje ljudi. Zdi se, da rdeče meso povečuje tveganje za nastanek bolezni, vendar ima predelano rdeče meso še večji vpliv na razvoj raka debelega črevesa.
Predelano rdeče meso je razvrščeno kot rakotvorna snov 1. skupine – snov, za katero je znano, da povzroča raka.
5. Siti boste
Beljakovine so zelo nasitne. Z vključitvijo rdečega mesa v vsakodnevno prehrano se lahko dlje časa počutite siti, kar lahko vodi do stabilne teže.
Kombinacija rdečega mesa s kompleksnimi ogljikovimi hidrati, kot je kvinoja, in zdravimi maščobami, kot je olivno olje, vam lahko dodatno pomaga pri ohranjanju telesne teže.
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Lahko najdete vseh 10 sveč na sliki?
- Piškoti s karamelo in čokolado so nekaj, kar morate pripraviti letos za praznike
- Živo drevo za božič: Kako ga izbrati in ohraniti pri življenju?
- Slastni čokoladni piškoti, recept, ki vedno navduši
- Optična iluzija: Lahko na tem lepem prizoru najdete srce v 10 sekundah?
- Božična zvezda, simbol praznikov in kako jo ohraniti pri življenju