Govedina, svinjina, jagnjetina so rdeče meso, ki je rožnato ali rdeče, ko je surovo, in temnejše, ko je kuhano.

Rdeče meso je bogato z bistvenimi hranili, kot so beljakovine, železo in vitamin B12 , poleg tega pa je zelo okusno. Toda ali ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi z vašim telesom, če vsak dan jeste rdeče meso?

1. Izkoristite prednosti beljakovin

Meso, kot je govedina, vsebuje veliko beljakovin. Na primer, 120 gramov mlete govedine telesu zagotovi 23 gramov beljakovin, kar je precejšnja količina.

Rdeče meso, 5 stvari, ki se lahko zgodijo vašemu telesu, če vsak dan jeste meso

2. Obstaja tveganje za skok holesterola

Tako dober kot slab holesterol sta pomembna pokazatelja zdravja srca in ožilja. Ker se ta voskasta snov kopiči v krvnih žilah, lahko zoži prostor, skozi katerega potuje s kisikom bogata kri, hkrati pa ustvari blokade, ki povzročijo srčni napad ali možgansko kap.

Na žalost, če boste vsak dan jedli hamburger ali zrezek, si ne boste naredili usluge glede holesterola.

3. Lahko bi se počutili bolj energično

Beljakovine niso edina prehranska zvezda rdečega mesa. Vsebuje tudi vitamin B12 in železo, ki imata pomembno vlogo pri vašem zdravju. Tako vitamin B12 kot železo sta zelo pomembna za ohranjanje energije. Pomanjkanje enega in/ali drugega lahko povzroči utrujenost in šibkost. Skratka, vsakodnevno uživanje rdečega mesa bi lahko preprečilo občutek počasnosti.

4. Lahko povečate tveganje za raka debelega črevesa

Druga slabost navade vsakodnevnega uživanja rdečega mesa je povečano tveganje za raka debelega črevesa. Številne študije kažejo na povezavo med večjim uživanjem mesa, kot so govedina, svinjina in jagnjetina, ter večjo verjetnostjo pojava te bolezni.

Vendar je treba opozoriti, da nima vse rdeče meso enakih učinkov na zdravje ljudi. Zdi se, da rdeče meso povečuje tveganje za nastanek bolezni, vendar ima predelano rdeče meso še večji vpliv na razvoj raka debelega črevesa.

Rdeče meso, 5 stvari, ki se lahko zgodijo vašemu telesu, če vsak dan jeste meso

Predelano rdeče meso je razvrščeno kot rakotvorna snov 1. skupine – snov, za katero je znano, da povzroča raka.

5. Siti boste

Beljakovine so zelo nasitne. Z vključitvijo rdečega mesa v vsakodnevno prehrano se lahko dlje časa počutite siti, kar lahko vodi do stabilne teže.

Kombinacija rdečega mesa s kompleksnimi ogljikovimi hidrati, kot je kvinoja, in zdravimi maščobami, kot je olivno olje, vam lahko dodatno pomaga pri ohranjanju telesne teže.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Jagodni muffini (mehki in slastni)
Naslednji članekČas za žar: Lepinje pripravite kar sami doma (vsi bodo navdušeni)