Kar zadeva maščobe, ki jih uporabljamo pri kuhanju, je olivno olje nenadomestljivo in najbolj zdrava izbira.

Ne le, da ga cenijo zaradi fantastičnega okusa, ampak je tudi izjemno vsestransko uporaben, primeren tako za slane kot sladke jedi. Prav tako je poln zdravstvenih koristi, še posebej, če posežete po ekstra deviški sorti. Toda ali se lahko pokvari?

Se olivno olje lahko pokvari?

Olivno olje, tako kot vsako drugo olje, ni nepokvarljivo, kot nekateri drugi izdelki. Svetloba, toplota in kisik sčasoma razgradijo olje, zaradi česar sčasoma postane žarko. To seveda vpliva tako na okus kot na hranljivost, zato, če ne želite uničiti povsem dobrega krožnika testenin ali zmanjšati vseh teh močnih fitonutrientov, bodite previdni z njim in ga zavrzite, če ni dobro.

Olivno olje, Ali se olivno olje pokvari? Vse, kar morate vedeti

Kako vedeti, ali se vam je oljčno olje pokvarilo

Tako, kot lahko povonjate mleko, da vidite, ali se je skisalo, je vaš nos najboljši prijatelj, ko gre za ocenjevanje olja. Povonjajte, da vidite, ali diši sveže, in če še vedno niste prepričani, naredite požirek.

Če ima olje okus ali vonj po starih oreščkih, barvicah, stari šminki in pušča masten, voskast občutek v ustih – je verjetno žarko. Če vas ne spominja na nekaj svežega in okusnega, se je verjetno pokvarilo.

Ali lahko uporabite oljčno olje s pretečenim rokom uporabe?

Majhne količine olivnega olja s potečenim rokom uporabe vam ne bodo škodile, vendar nekatere raziskave kažejo, da bi lahko žarko olje ob rednem uživanju povzročilo zdravstvene posledice za tiste, ki ga uporabljajo dlje časa.

Ko olje oksidira in postane žarko, se zdrave maščobe v ekstra deviškem oljčnem olju razgradijo in začnejo nastajati prosti radikali. In prosti radikali so pravzaprav nasprotje antioksidantov in lahko povzročijo škodo v vašem telesu.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekČas za žar: Lepinje pripravite kar sami doma (vsi bodo navdušeni)
Naslednji članekRecept: Hitro sočno pecivo s čokolado (brez mleka in jajc)