Logično je, da imamo nekatera živila in jedi radi, nekaterih pa ne maramo. Nekateri obožujejo zelenjavo, drugi je ne morejo videti. Enim je všeč pizza z ananasom, drugim je slabo že samo ob misli na njo.
Hrana je sestavljena iz različnih spojin, vključno s hranili, kot so beljakovine, sladkorji in maščobe, pa tudi arome, ki jih zaznavajo naša čutila tako v ustih kot v nosu. Prav ta ustvarjajo okus.
Nasveti, da vzljubite katerokoli hrano
Kaj pa učenje okušanja hrane, ki nas ne privlači? Je mogoče spremeniti in “prevarati” brbončice?
- Jejte in jejte naprej. Potreben je le majhen obrok, da se čez čas razvije preferenca okusa.
- Grenkobo prikrijte tako, da določeno hrano zaužijete z drugimi živili ali sestavinami, ki vsebujejo sol ali sladkor. Na primer, grenko rukolo lahko kombinirate s sladkim solatnim prelivom.
- Jejte neželeno hrano večkrat v pozitivnem kontekstu. To pomeni, da jo zaužijete po vadbi svojega najljubšega športa ali v družbi ljudi, ki jih imate radi. Poleg tega jo lahko jeste z živili, ki jih že uživate.
- Hrano, ki je ne marate, jejte, ko ste lačni, saj boste takrat lažje sprejeli okus, ki mu niste naklonjeni.
- Zapomnite si, zakaj želite jesti določeno hrano. Poudarjanje razlogov, zakaj želite jesti, vas lahko motivira.
- Spremenite navade čim prej. Otroci se lažje naučijo imeti radi novo hrano, ker njihovi okusi niso tako razdeljeni.
- Več hrane imate radi, lažje se naučite vzljubiti drugo hrano.
Vztrajajte!