V študijah se olivno olje najpogosteje obravnava kot del dobro raziskane in poznane sredozemske prehrane. Vemo, da imajo tisti, ki uporabljajo oljčno olje v sredozemski prehrani, tveganje za nekatere vrste raka manjše za kar 31 %. Druga študija, ki je vključevala spremljanje več kot 90.000 ljudi v obdobju 28 let, je pokazala, da so imeli ljudje, ki so porabili največ olivnega olja, manjše tveganje prezgodnje smrti v primerjavi z ljudmi, ki ga sploh niso uživali.

Kaj pomeni 20 gramov oljčnega olja na dan

Najpomembnejši pozitivni učinek, ki ga ima uživanje oljčnega olja, pa je pravzaprav na naš srčno-žilni sistem. Omenjena študija je tudi pokazala, da so imeli ljudje, ki so zaužili več kot pol čajne žličke olivnega olja na dan, kar 19 % manjšo možnost smrti zaradi srčno-žilnih bolezni v primerjavi z ljudmi, ki so ga zaužili v manjši količini ali pa ga sploh niso zaužili. Količina 20 gramov ustreza količini, ki se prilega 4 čajnim žličkam.

, Ali olivno olje res dela čudeže in koliko žličk ga potrebujemo na dan?

Zakaj vedno izbrati hladno stiskano olivno olje?

Pozitiven učinek oljčnega olja lahko pojasnimo z dejstvom, da je bogato z nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki lahko znižajo raven slabega holesterola (LDL holesterol) v krvi. Ta holesterol povzroča nastanek oblog na notranjih stenah arterij, kar lahko vodi do preprečevanja pretoka krvi skozi njih ali pa se obloge odlepijo od stene arterije in zamašijo manjše arterije, kar povzroči srčni napad ali možgansko kap. Ne smemo pozabiti tudi, da je olivno olje bogato s polifenoli, ki so močni antioksidanti in ščitijo naše celice pred poškodbami z nevtralizacijo prostih radikalov. Zelo pomemben je način predelave oljčnega olja. S polifenoli je bogato le tisto, ki je hladno stiskano, z mehanskim pritiskom, saj izpostavljenost olja kemičnim spojinam ali visoki temperaturi zmanjša količino polifenolov.

Zato vedno izberite tisto oljčno olje, na katerem piše “ekstra deviško”, saj to pomeni, da je pridobljeno s hladnim stiskanjem. Tudi druge vrste olivnega olja prinašajo številne prednosti in so zagotovo boljše od ostalih olj, a če le lahko, poskusite nabaviti hladno stiskano.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekVeč kot 10 idej za popolno božično sladico
Naslednji članekRecept za mandarinino panna cotto – odlična sladica za praznike