Vprašajte pet ljudi, kako skuhati fižol, ki ste ga kupili posušenega, in verjetno boste dobili pet različnih odgovorov. Nekateri vam bodo povedali, da kuhanje traja 90 minut; drugi vam bodo rekli, da začnite dan prej in podobno. Ko so se te razprave že pred časom začele odvijati v naših vrstah, smo zadevo raziskali. V nadaljevanju preberite najpogostejše mite o kuhanju fižola in preverite ali so sploh resnični.

POVEZANO: Recept: Najboljši vloženi stročji fižol v slanici

Mit 1: Suhi fižol je treba namočiti

Ali morate dejansko namočiti fižol? Namen namakanja posušenega fižola je, da se fižol hitreje skuha. Menijo tudi, da namakanje fižola razgradi nekatere kompleksne sladkorje, zaradi katerih ga nekateri težko prebavijo. Namočeni fižol je res hitreje kuhan, a to ne pomeni, da ga morate nujno namočiti.

kuhanju fižola, Vsi miti o kuhanju fižola

Mit 2: Če fižola niste namočili, ga namočite pred kuhanjem za vsaj nekaj minut

Kot smo že zgoraj omenili, fižola pred kuhanjem ni potrebno namakati.

Mit 3: Fižol kuhajte vedno v pokritem loncu

Če kuhate fižol brez pokrova, pravijo, da bo rezultat trdnejši fižol. Rezultati testa so tudi ta mit ovrgli. Fižol je bil s pokrovko kuhan hitreje, okusa je bil enak s pokrovko in brez.

Mit 4: Lažje je kuhati fižol v pečici

Fižol se v loncu premika in popoka, zato je res boljši, kadar ga kuhate v pečici. Slaba stran tega je le, da proces traja dlje.

Mit 5: Vodo, v kateri se kuha fižol zavrzite

Nikar tega ne počnite. Voda je polna okusa in škroba. Lahko jo uporabite pri omakah in juhah za zgostitev ali dodajanje okusa.

POVEZANO: Recept: Pašta fižol


Zadnji prispevki

Prejšnji članekŠtudija dokazuje, da vaš pes lahko ugotovi, ko nekdo laže
Naslednji članekKako odstraniti žvečilni gumi iz različnih površin?