Kadar ne želite preživeti preveč časa za štedilnikom, so testenine vedno najlažji in najhitrejši način za pripravo okusnega in nasitenega obroka. Priznati je treba, da je ta italijanska specialiteta tako okusna, da jo nekateri lahko jedo vsak dan. Seveda se mnogi hvalijo, kako skuhati špagete, a večina dela vedno isto sistematično napako: kuhane testenine splakne s hladno vodo.
Seveda je pomembno, da testenine po kuhanju odcedimo. Vendar ostaja razprava o tem, ali bi jih bilo treba splakniti ali ne.
Testenin po kuhanju ni treba izpirati
Prednost kuhanja testenin je v tem, da obstaja vrsta vrst, ki jih lahko prilagodimo najbolj gurmanskim omakam in se odlično podajo k različnim živilom. Seveda je priprava makaronov ali peresnikov doma odlična rešitev za hranjenje cele družine. Segrejemo vodo, dodamo testenine, po nekaj minutah kuhanja so al dente in pripravljene za uporabo. Dodatna prednost je, da potrebujejo malo sestavin: le malo soli in oljčnega olja!
Vendar mnogi med nami samodejno splaknejo testenine pod hladno vodo, ko so še vroče. Je to dobra ali slaba ideja? No, po mnenju nekaterih izkušenih kuharjev testenin po kuhanju ni dobro sprati s hladno vodo. Preprosto zato, ker to ustvari toplotni šok, ki odstrani vse škrobne snovi, kar je zelo uporabno za naslednji korak – mešanje z omako pred postrežbo. Zahvaljujoč škrobu se omaka dobro oprime testenin. Zato izpiranje ni potrebno: testenine samo odcedimo v cedilu.
Majhen namig: vrhunski italijanski kuharji priporočajo, da testenine po odcejanju takoj preložite v ponev, kjer se kuha omaka. Dodalo bo več okusa. Pomembno je tudi, da testenin ne izpostavljamo zraku, da se ne izsušijo in sprimejo. Med nežnim in rednim mešanjem dodajte malo vode, da dosežete gostejšo konsistenco.
Kakšen je namen izpiranja testenin?
Vendar, zakaj ima večina ljudi navado splakniti testenine po kuhanju? Preprosto, da se prepreči lepljenje. Glavni krivec je škrob, ki ga najdemo v tem živilu – prav ta povzroča lepljiv in pastozen učinek. Vendar, kot smo že povedali, z izpiranjem testenin po kuhanju odstranimo škrob, ki ima, kot smo že prej pojasnili, pomembno vlogo.
Kdaj je dobro oprati testenine?
Čeprav na splošno ni priporočljivo izpirati škroba iz testenin, obstaja posebna situacija, ko je to priporočljivo storiti, da bi dosegli boljše rezultate. To je še posebej pomembno, če želite testenine uporabiti v hladni jedi, na primer za testeninske solate.
Pri hladni jedi se izvaja izpiranje, da se testenine čim hitreje ohladijo in ohranijo dobro teksturo. V tem konkretnem primeru, če ne sperete odvečnega škroba, preden se ohladi, se lahko koščki testenin res zlepijo.
Zadnji prispevki
- Pita s hruškami in jabolki vas bo navdušila
- Optična iluzija: Na sliki je zdravnik, vendar tudi dva njegova pacienta, ju najdete?
- Ta krompirjeva solata je tako dobra, da se boste vprašali, zakaj je niste že prej pripravili
- Trik izkušenih kuharjev, s katerim bo krompir hitreje kuhan in ne bo razpadel
- Džuveč riž – edini recept, ki ga boste potrebovali za to slastno jed
- Optična iluzija: Lahko med kopico sadja najdete sir?