V zadnjih nekaj letih postajajo cvrtniki na vroč zrak zelo priljubljeni med kuharji, ki poskušajo zmanjšati količino dodanih maščob v svojih jedeh. Toda kaj točno naredi cvrtnik na vroč zrak? In ali so res vredni svojega denarja?

Kaj je cvrtnik na vroč zrak in kako deluje?

Podobno kot konvekcijska pečica lahko cvrtnik na vroč zrak peče in “cvre” jedi, vendar njegova zasnova omogoča hitrejše in enakomernejše pečenje in izjemno hrustljave rezultate. Naprava za cvrtje se hitro segreje in ima hitro kroženje vročega zraka, ki peče hrano v kovinski košari za cvrtje. Dokler cvrtnik ni prenatrpan, bo jed zaradi koncentriranega vira toplote povzročila hrustljavo, skoraj globoko ocvrto teksturo.

Ali je kuhanje s cvrtnikom zdravo?

Velika privlačnost cvrtnika je, da ustvari zelo hrustljavo teksturo z minimalno količino olja, zaradi česar je zdrava alternativa tradicionalnemu cvrtju. Pri cvrtniku z zrakom preprosto dodamo sestavinam nekaj čajnih žličk olja (ali pri nekaterih receptih v celoti preskočimo olje) ter naredimo slastno hrustljavo jed, vendar z bistveno manj maščobe in kalorij. To pomeni, da se izognemo nezdravim maščobam, ki jih uporabljamo pri klasičnem cvrtju.

, Kaj je cvrtnik na vroč zrak in 5 razlogov, zakaj ga potrebujete

Kakšen cvrtnik naj kupim?

Vrsta cvrtnika, ki ga morate kupiti, je odvisna od nekaj stvari. Razmislite, za koliko ljudi običajno kuhate, koliko prostora imate v kuhinji in kakšen je vaš proračun. Ti trije dejavniki vam bodo pomagali ugotoviti, katera znamka in model sta prava za vašo kuhinjo.

Kaj lahko naredite v cvrtniku?

V cvrtniku lahko spečete skoraj vsako trdno hrano, ki bi jo običajno ocvrli ali pekli. Zamrznjeni izdelki, kot so piščančji nuggetsi, palčke mocarele in pomfrit, se odlično obnesejo v napravi. Dokler vaše sestavine niso pretirane ali preveč vlažne, vam bo cvrtnik spekel odlično. V njem lahko pripravite celo pizzo.


Zadnji prispevki

Prejšnji članek6 napak, ki lahko uničijo vaša oblačila
Naslednji članekOdkrijte skrite zdravstvene koristi makovih semen