Makovo seme lahko nudi veliko koristi za zdravje in je polno hranilnih snovi. Ta semena so bila in so še vedno del mnogih kultur in se tradicionalno uživajo brez stranskih učinkov v veliko večjih količinah, kot jih zaužijemo v rezini kruha. Zagotavljajo veliko bistvenih in dragocenih hranil ter so odličnega okusa, zato so tako priljubljena! Makovo seme že tisočletja pomaga ljudem.

NE SPREGLEJTE: Zanimiva in zabavna dejstva o paradižniku, ki jih še niste vedeli!

Informacije o hranilni vrednosti

Ta majhna semena vsebujejo veliko hranilnih snovi. 3 žlice makovih semen vsebujejo naslednjo hranilno vrednost:

  • 150 kcal
  • 6 g beljakovin
  • 8 g ogljikovih hidratov
  • 7 g vlaknin
  • 350 mg kalcija
  • 2,7 mg železa
  • 100 mg magnezija
  • 2,25 mg cinka

, Odkrijte skrite zdravstvene koristi makovih semen

Hranila iz makovih semen

Makovo seme zagotavlja veliko odličnih hranil. Ta semena vsebujejo zelo veliko kalcija, saj ga že ena žlica vsebuje 126 miligramov – priporočeni dnevni vnos je 700 miligramov. Makovo seme vsebuje tudi dobre količine drugih pomembnih mineralov, ki so bistveni pri prehrani, kot so železo, magnezij, mangan in cink. Poleg tega so odličen vir beljakovin, saj samo ena žlica zagotavlja 1,6 grama – in ponuja nekaj dragocenih vlaknin in nenasičenih maščob. Temno modrikasta barva makovih semen pomeni, da vsebujejo nekatere močne antioksidante, imenovane polifenole, ki pomagajo zaščititi vaša tkiva in DNK pred poškodbami ter podpirajo vaš imunski sistem. Na kratko, makova semena so polna pomembnih hranil in jih je vsekakor vredno dodati vaši prehrani.

Kdo naj se izogiba maku?

Makovih semen ne dajajte dojenčkom in malčkom. Staro ljudsko zdravilo z makom, kuhanim v mleku za pomiritev jokajočega otroka, lahko povzroči nenamerno preveliko odmerjanje. Čeprav lahko oprano makovo seme vsebuje le sledove opioidov, je to lahko dovolj, da vpliva na majhnega otroka. Prav tako se močno priporoča, da nosečnice ne uživajo makovih semen, saj imajo lahko veliko količino toksinov, ki lahko med nosečnostjo ogrozijo življenje obeh. Makovo seme je tudi zelo strupeno za pse in če ga zaužijejo, lahko povzroči komo in celo smrt.

, Odkrijte skrite zdravstvene koristi makovih semen

Ali lahko zaradi makovega semena padeš na testu za droge?

Rastline maka vsebujejo opijske alkaloide morfin, kodein in tebain, ki so znani po svojih sposobnostih lajšanja bolečin in spanja. Proizvajalci uporabljajo sok rastline maka za izdelavo mamil, kot so heroin, morfin in oksikodon, ki povzročajo močno odvisnost in so nevarna. Kot previdnostni ukrep naj se športniki nekaj dni pred in med tekmovanjem izogibajo uživanju česar koli z makovimi semeni, da se izognejo kakršni koli možnosti, da bi testi na droge pokazali sledove kodeina in morfija v njihovem urinu. Makovo seme ne vsebuje nobenega od teh opioidov, vendar se lahko kontaminira med obiranjem ali predelavo, saj je makovo seme bogato z opioidnim sokom, imenovanim tudi makov lateks. Zato se makova semena običajno operejo, preden se pakirajo in prodajo za prehrano ljudi.

Kako uporabljati makovo seme

Kaj torej lahko naredimo s temi semeni v kuhinji? Čeprav vsebujejo veliko kalcija, je težava v tem, da ocenjujejo, da absorbiramo le med 8-15 % kalcija iz makovih semen, ker vsebujejo tudi spojine, ki zavirajo njegovo razpoložljivost. Če jih namakate in kuhate ali pečete – pomislite na makov kolač, pecivo ali slane jedi – to poveča razpoložljivost kalcija, vendar natančne številke niso znane. Drobna semena so zelo vsestranska, vendar mnogi od nas ne vemo, kako jih uporabiti. Plast maka lahko poskusite kot hrustljav preliv na kruhu, žemljicah. Lahko pa jih vmešate v testo za torte in mafine, z njimi naredite slane krekerje ali žlico vržete v curry ali solatni preliv. Če ste bolj pustolovski, jih namočite in nato v kuhinjskem robotu zmeljite v pasto. Nastane čudovit nadev za sladko pecivo – pasto preprosto zmešajte s sladkorjem, malo koruznega škroba in kančkom vode, nato pa na kratko zavrite, da se zgosti. Dodate lahko tudi rozine ali sesekljane suhe slive za dodatno sladkost. To mešanico lahko uporabimo kot nadev v tortah, pecivih ali štrukljih, z njo pa naredimo lep preliv pri pečenju na pladnju. Predhodno namakanje semen poveča tudi razpoložljivost kalcija, tako da je koristno za vse.

NE SPREGLEJTE: Sončnična semena: koristi za zdravje in najboljši način, kako jih uživati


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKaj je cvrtnik na vroč zrak in 5 razlogov, zakaj ga potrebujete
Naslednji članek6 opozorilnih znakov, ki vam jih sporoča vaše telo in jih ne smete prezreti