Ribe so odlična sredozemska hrana, ki bi morale biti pogosto na vašem jedilniku. Ker so tako zdrave, jih večina ljudi redno pripravlja in skoraj vsakdo potrebuje kakšen trik, da jih hitro očisti.

Seveda vedno obstaja možnost, da vam ribo očistijo v ribarnici, lahko pa to delo opravite tudi sami doma.

Preden se lotite čiščenja in priprave rib, je pomembno vedeti, kako ugotoviti, ali je riba sveža. Sveže ribe imajo bistre in izbuljene oči, in če so oči vdrte ali motne, vam svetujemo, da jih ne kupite.

V spodnjem videu je prikazano, kako ribo očistit kot profesionalec, kar lahko uporabite tudi v svoji kuhinji.

Najprej morate luske odstraniti tako, da greste čez ribo s hitrim gibom noža od repa proti glavi. Ribo očistite z obeh strani, nato pa jo dobro operite. Nato z ostrim nožem ribi zarežemo po sredini trebuha in odstranimo drobovje. Ribi odrežete glavo tako, da ribo položite na eno stran, nato z nožem naredite diagonalni rez od trebuha proti hrbtu pri glavi, postopek ponovite še na drugi strani.

Ko naredite rez v obliki črke V, ribi z roko potegnite glavo in vaša riba je pripravljena za peko. Preprosto, kajne?

MORDA VAS ZANIMA TUDI: Kako na žaru speči cele ribe?


Zadnji prispevki

Prejšnji članekUganka: Poiščite 4 golobe med papigami, rekord je 20 sekund
Naslednji članekOkusna in zdrava juha, pripravljena v 20 minutah