Ingver je znan po svojem močnem zdravilnem učinku, ki je še posebej koristen za krepitev imunskega sistema, pripravo ingverjevega čaja ter kombinacijo ingverja in limone, fermentirane z medom. Med zdravstvene koristi ingverja spadajo lajšanje slabosti, pomoč pri želodčnih in prebavnih težavah, vključno s potovalno in jutranjo slabostjo, ter pomoč pri uravnavanju krvnega tlaka, ravni sladkorja v krvi in holesterola.

Kako očistiti ingver?

Najlažji način za čiščenje ingverja je s krtačo za zelenjavo in skledo vode ali tekoče vode. Korenino potopite v vodo in s krtačo za zelenjavo očistite umazanijo. Če namesto krtače uporabite roke, bo v redu, če ta ni zelo umazana.

Kako olupiti ingver?

Zaradi neenakomerne oblike ingverjeve korenine bo poskus lupljenja z lupilcem za zelenjavo samo razočaranje. Čeprav je mogoče uporabiti nož za lupljenje, lahko doživite težave, da dosežete vse kotičke in špranje, in verjetno boste na koncu odstranili več mesa, kot je bilo predvideno.

Namesto tega je popoln pripomoček pri lupljenju ingverja preprosta žlica! Ukrivljena oblika žlice je popolna za dostop do vseh predelov korenine, topi rob pa omogoča, da odluščite le tanko kožo in ne mesa.

Kako shraniti svež ingver?

Ingver naravnost iz trgovine bo na sobni temperaturi primeren več dni (na hladnem in temnem mestu). Vendar pa bo obstojen do 3 tedne, če ga shranite v hladilniku. Najbolje je, da ga postavite v nepredušno zaprto vrečko v predal za zbiranje svežih kosov.

Še bolje, ingver lahko zamrznete do 6 mesecev (tesno zavit v plastično folijo ali vrečko za zamrzovanje). Tehnično bo zdržal dlje kot 6 mesecev, vendar se bosta okus in kakovost začela slabšati.

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekZdrava sladica brez sladkorja, moke in glutena
Naslednji članekZdrav prigrizek: Korenčkov čips, poskusite ga in se navdušite nad njim