Medtem ko mnogi od nas kupujemo očiščene filetirane in v plastično embalažo zavite v ribe, je še vedno najboljša izbira sveže ulovljena ribe ali nakup ribe od ribičev, saj le tako vemo, da je zagotovo sveža – zato je dobro vedeti, kako očistiti ribo.

Najprej 

Za sveže ujete ribe bodite pozorni, da jih ohranite pri življenju, dokler jih ne nameravate pojesti, ali pa jih temeljito očistite in položite na led za shranjevanje. Če jo želite očistiti za shranjevanje, z nožem razrežite trebuh ribe, tako da začnete pri repu do glave. Poskrbite, da boste zarezali plitvo, saj nočete preluknjati črevesja.

Zdaj telo odprite in z žlico ali s prsti odstranite vso drobovino in notranje organe – še posebej pazite na ledvico, ki je lahko v hrbtenici – pogosto pri mnogih ribah. Nato odrežite glavo, če želite, in ribo sperite v čisti, sveži vodi. Ne uporabljajte jezerske ali rečne vode, ker lahko vsebuje patogene in / ali onesnaževalce.

Skaliranje ribe 

Da bo užitna, boste morali odstraniti luske s kože ribe. Postavite ribo na ravno površino in trdno primite glavo. Nato z nožkom za ribe ali celo z veliko žlico luskico zagrabite nazaj, tako da se premikate od repa proti glavi. Morale bi se enostavno sneti. Če želite, odstranite tudi obe strani in odstranite glavo, škrge in plavuti. 

Koža z ribe

Pri mnogih ribah lahko odstranjevanje kože dejansko izboljša okus, prav tako pa se s tem znebite plasti neželene maščobe tik pod kožo. Ponovno položite ribo na ravno površino in trdno držite glavo, idealno z objemko. Nato prerežite kožo za glavo in prsne plavuti ter s pomočjo klešč potegnite kožo s telesa, tako da potegnete od glave proti repu. Ribo spet operite v čisti vodi in potem je pripravljena za kuhanje.

Kosti pri ribi

Kosti navadno odstranimo, ko je riba že pečena in na našem krožniku. Razen v primeru, ko ribo kuhate ali iz nje pripravljate paštete in druge podobne jedi.

 

Prejšnji članek5 stvari, ki jih lahko počnete na deževen dan z otroki
Naslednji članekPogosti miti o higieni in čistoči, ki bi jim morali nehati verjeti