Če so ribe stalnica vašega tedenskega jedilnika, jih imate verjetno že zamrznjene v zamrzovalniku. Da bi uživali v vsem, kar ponuja zamrznjena riba, je pomembno, da jo znate pravilno odmrzniti.

V nasprotju s splošnim prepričanjem sveža riba ni nujno bolj sveža od zamrznjene ribe. Nasprotno, za najboljši okus in kakovost strokovnjaki dejansko priporočajo zamrznjene ribe namesto svežih. Razlog? Večina rib se hitro zamrzne takoj po ulovu. To pomaga ohraniti hranila in tudi uniči škodljive bakterije. Sveža riba bo morda morala potovati iz reke ali morja v hladilnik vašega supermarketa, v tem času pa se lahko kakovost rib drastično poslabša.

Kako pravilno odmrzniti ribe: Tako to počnejo strokovnjaki

Odmrzovanje rib

Najboljši način za odtajanje zamrznjene ribe je, da jo čez noč pustite v hladilniku. Ta metoda počasnega odmrzovanja vam bo omogočila nadzor nad temperaturo, ki je ključnega pomena za kakovost.

Na vrh sklede postavite rešetko ali cedilo. Ribo vzemite iz embalaže, v kateri je bila kupljena, in jo položite na rešetko ter pod njo postavite posodo. Ribe rahlo pokrijte z eno plastjo živilske folije in konce ovijte okoli, da se zaprejo. Posodo postavite v hladilnik, da se odmrzne. To bo trajalo od 10 do 36 ur, odvisno od velikosti in debeline ribe.

Če nimate časa, lahko ribe hitro odmrznete v hladni vodi. Vzemite jih iz embalaže in jih dajte v plastično vrečko, ki jo je mogoče zapreti. Ribo, zaprto v vrečki, potopite v skledo s hladno vodo in vodo po potrebi menjajte, dokler se riba ne odtali, približno deset minut.

Shranjevanje odmrznjenih rib

Ko je riba odmrznjena, jo je najbolje pripraviti takoj. Če pa je ne morete, lahko odmrznjeno ribo shranite v hladilniku v plastični vrečki ali v nepredušni posodi, ki bo ohranila njeno temperaturo in neoporečnost. Ribe porabite v nekaj dneh.

Medtem ko se vaša riba odtaja, preverite njeno kakovost z vonjem, dotikom in pogledom. Ne bi smela dišati “po ribah”. Tudi meso mora biti čvrsto, vlažno in okusno. Bodite pozorni na fizične spremembe ali spremembe vonja, ko se odtali.

MORDA VAS ZANIMA TUDI: Kako na žaru speči cele ribe?

Prejšnji članekMesta v hiši, ki jih boste odlično očistili s kisom: rezultati vas bodo navdušili
Naslednji članekVam bodo številke delale preglavice ali vam bo napako uspelo najti v 13 sekundah?