Oslič je povsod po svetu izjemno priljubljena vrsta morske ribe, ki jo odlikuje poln okus belega, mehkega mesa, od katerega se kosti dokaj enostavno ločijo. Če k temu dodamo še izjemne zdravstvene koristi in celoletno dostopnost, je jasno, zakaj mora biti oslič čim večkrat na naši mizi.

Najbolj koristne snovi, ki jih vsebuje oslič

Oslič vsebuje veliko količino koristnih snovi, na podlagi katerih je bil oblikovan pozitiven in priporočen prehranski profil te vrste rib. V 100 gramih osliča je:

  • 78 kcal
  • 17,54 g beljakovin
  • 0,88 g skupne maščobe
  • 20 mg holestrole
  • 1,1 mg vitamina C
  • 100 mg natrija
  • 44 mg kalcija
  • 0,95 mg železa
  • drugi vitamini, minerali, elektroliti..

Je oslič sploh zdrava riba in kakšne so posledice uživanja?

Zdravilne lastnosti osliča

1. Izjemen prehranski profil

Oslič je eden najboljših virov esencialnih maščobnih kislin, beljakovin, mineralov in v maščobi topnih vitaminov, kot so vitamini A, E in D. Spada med puste ribe z visoko vsebnostjo vode, kar samodejno pomeni nizko vsebnost kalorij in nasičenih maščob.

2. Aminokisline in beljakovine

Oslič vsebuje pusto belo meso z dobrim aminokislinskim profilom. 100 g te ribe zagotavlja 17,54 g beljakovin, kar je 31 odstotkov dnevne priporočene vrednosti. Sestava beljakovin je popolna v smislu, da so vse esencialne aminokisline prisotne v zdravih razmerjih. in tam je velika količina antioksidantov.

3. Visoka vsebnost zdravih maščob

Oslič je dober vir polinenasičenih maščobnih kislin, študije pa kažejo, da uživanje zmanjšuje tveganje za srčni infarkt in možgansko kap, debelost in hipertenzijo. Morski sadeži in ribe vsebujejo malo nasičenih in veliko za srce zdravih večkrat nenasičenih maščob, vključno z maščobnimi kislinami omega-3.

4. Manj živega srebra v primerjavi z drugimi morskimi ribami in sadjem

Meso osliča vsebuje le 0,079 ppm živega srebra. Priporočljivo je zaužiti 2-3 porcije na teden.

5. Pomembni vitamini in antioksidanti

Podobno kot pri trski tudi oslič v svojem mesu vsebuje določene količine vitaminov A in C. Vendar to ne ogrozi dobrih količin esencialnih maščobnih kislin omega-3, kot so ALA, DHA in DPA, ki pomagajo pri številnih telesnih funkcijah, vključno z ohranjanjem zdravih sluznic in kože.

7. Minerali

Ta riba je naravni vir mineralov, vključno z jodom, kalcijem, cinkom, kalijem, fosforjem in magnezijem. Jod je pomemben element človeške prehrane in je nujen za sintezo ščitničnih hormonov.

Še en dokaz, da bi morali ribe – predvsem osliča, ki je tudi cenovno bolj dostopen, jesti pogosteje.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept za priljubljeno domačo čokolado
Naslednji članekSladek krompir pripravite na tak način in nikoli več ga ne boste jedli drugače