Logično je, da imamo nekatera živila in jedi radi, nekaterih pa ne maramo. Nekateri obožujejo zelenjavo, drugi je ne morejo videti. Enim je všeč pizza z ananasom, drugim je slabo že samo ob misli na njo.

Hrana je sestavljena iz različnih spojin, vključno s hranili, kot so beljakovine, sladkorji in maščobe, pa tudi arome, ki jih zaznavajo naša čutila tako v ustih kot v nosu. Prav ta ustvarjajo okus.

Kako vzljubiti hrano, ki je nikoli niste marali? Teh sedem nasvetov vam lahko pomaga

Nasveti, da vzljubite katerokoli hrano

Kaj pa učenje okušanja hrane, ki nas ne privlači? Je mogoče spremeniti in “prevarati” brbončice?

  1. Jejte in jejte naprej. Potreben je le majhen obrok, da se čez čas razvije preferenca okusa.
  2. Grenkobo prikrijte tako, da določeno hrano zaužijete z drugimi živili ali sestavinami, ki vsebujejo sol ali sladkor. Na primer, grenko rukolo lahko kombinirate s sladkim solatnim prelivom.
  3. Jejte neželeno hrano večkrat v pozitivnem kontekstu. To pomeni, da jo zaužijete po vadbi svojega najljubšega športa ali v družbi ljudi, ki jih imate radi. Poleg tega jo lahko jeste z živili, ki jih že uživate.
  4. Hrano, ki je ne marate, jejte, ko ste lačni, saj boste takrat lažje sprejeli okus, ki mu niste naklonjeni.
  5. Zapomnite si, zakaj želite jesti določeno hrano. Poudarjanje razlogov, zakaj želite jesti, vas lahko motivira.
  6. Spremenite navade čim prej. Otroci se lažje naučijo imeti radi novo hrano, ker njihovi okusi niso tako razdeljeni.
  7. Več hrane imate radi, lažje se naučite vzljubiti drugo hrano.

Vztrajajte!


Zadnji prispevki

Prejšnji članekSlasten zapečen krompir s slanino in sirom
Naslednji članekRecept za cvetačni pire, odlična in zdrava priloga k vsaki jedi