Jejte dobro za dolgo in zdravo življenje – to je mantra, ki jo vsi poznamo, toda katera živila nam pomagajo doseči ta cilj? V tem članku vam predstavljamo pregled nekaterih najbolj zdravih in hranljivih živil.

Edamame (soja)

Edamame ali sveža soja je že vrsto generacij glavna v azijski kuhinji, vendar je pozno postala priljubljena tudi na zahodni strani. Soja se pogosto prodaja v pakiranjih s prigrizki, dodajo pa jo tudi različnim jedem, od juh do obrokov na osnovi riža, čeprav jih postrežejo tudi kuhane in začinjene same.

Edamame je bogat z izoflavoni, vrsta fitoestrogena – tj. rastlinski snovi, estrogenu podobne snovi. Znano je, da imajo izoflavoni protivnetne, antioksidativne, protirakave in protimikrobne lastnosti.

Tako lahko pomagajo uravnavati vnetni odziv telesa, upočasnijo staranje celic, se borijo proti mikrobom, pa tudi, menda, ščitijo pred nekaterimi vrstami raka.

Prejšnji članekZakaj se zdi, da se ženske starajo hitreje kot moški
Naslednji članekRecept: Solata s kumaricami in lubenico