Večina sadja in zelenjave s segrevanjem, torej kuhanjem in drugimi oblikami toplotne obdelave, izgubi veliko koristnih snovi. A tudi tukaj obstajajo izjeme. Katera je tista zelenjava, ki vam kuhana še celo bolj koristi kot surova? Izbrskali smo seznam živil, ki jih raje pripravljajte kuhane.
POVEZANO: Znanstveniki potrdili: nekatera hrana deluje kot kokain ali heroin
Špinača
Špinača je – pod pogojem, da je ekološko pridelana – ena najbolj zdravih zeleno-listnatih zelenjav, saj je poleg obilice vlaknin in antioksidantov bogata s kalcijem, železom in magnezijem. S kuhanjem se vse koristne snovi še bolje absorbirajo v telo.
Ohrovt
Kuhan ohrovt ni le okusnejši in mehkejši, temveč tudi bolj zdrav. Ta zeleno-listnata zelenjava je izjemno bogata z vlakninami, ki so še posebej učinkovite pri zniževanju holesterola, če ohrovt skuhamo. (Naj vam prišepnemo, da sta ohrovtova omaka ali juha nekaj najbolj slastnega, kar si lahko zaželite.)
Korenje
Korenje je malce težje prebavljivo in se kuhano lažje prebavi. Poleg tega iz korenja dobite veliko beta karotena, antioksidanta, ki se konvertira v vitamin A. Ta je izjemno pomemben za zdrave oči in dober vid. Pripravite si okusno korenčkovo juho.
POVEZANO: 5 superživil, ki jih ne smemo jesti preveč
Paradižnik
Večina ima paradižnik najraje svež v solati ali sendviču, a ko se ga skuha, količina super antioksidanta likopena, ki med drugim deluje tudi proti rakavim obolenjem, naraste za kar 30 odstotkov. Super za vse, ki imajo paradižnik najraje v obliki polivke preko testenin (iz ekološko pridelane pire) ali slastne juhe!
Šparglji
Ta pomladna zelenjava je polna vitaminov A, C in E. Študija iz leta 2009, objavljena v International Journal of Food Science & Technology, je pokazala, da je kuhanje povečalo njeno antioksidativno delovanje za 16 do 25 %. Druga študija iz leta 2009, objavljena v International Journal of Molecular Sciences, je pokazala, da je kuhanje špargljev povečalo raven fenolne kisline, kar je povezano z zmanjšanim tveganjem za nastanek raka.
Upoštevajte, da sta vitamina A in E topna v maščobah, kar pomeni, da ju telo lažje absorbira, ko sta povezano z virom maščob. Razmislite o tem, da bi šparglje pripravili v olivnem olju ali postregli z nekaj popečenimi semeni.
Gobe
Antioksidanti so majhne snovi, ki lahko zaščitijo vaše celice pred poškodbami, kar lahko zmanjša tveganje za nekatere kronične bolezni. Gobe (ki so tehnično glive) so napolnjene z antioksidanti. Študija iz leta 2006 je odkrila, da je izpostavljenost te zelenjave toploti drastično povečala njeno splošno antioksidativno delovanje.
Artičoke
Ali ste vedeli, da so artičoke močan antioksidant in so ena izmed najbolj zdravih vrst zelenjave? Da pa boste dobili čim več od njih, jih morate skuhati. Študija iz leta 2008, objavljena v Journal of Agricultural and Food Chemistry, je pokazala, da so artičoke, ki se kuhajo na pari, povečale raven antioksidantov za 15-krat.
Zadnji prispevki
- Tako pripravite kruh v cvrtniku na vroč zrak (air fryer)
- Optična iluzija: Samo ljudje z detektivskim nosom bodo našli skritega ujetnika v 15 sekundah
- Recept za cheesecake s pistacijo, ne boste ga pozabili
- Ti triki bodo podaljšali rok trajanja banan in preprečili, da bi porjavele
- Ideja za kosilo: Preprost recept za piščanca s curry-jem
- Optična iluzija: Tudi najpametnejši niso našli napake na tej slikovni uganki