Krompir je precej nezahtevna zelenjava. Ne zmečka se enostavno, je cenovno ugoden in  preprosto ga je pripraviti. Le kdo nima rad pečenega krompirja iz pečice, ali izjemno maslenega pireja? Vendar pa se je izkazalo, da je pravilno shranjevanje krompirja izjemno pomembno, in morda tega doslej niste vedeli.

Krompirja nikoli ne bi smeli shranjevati v hladilniku. Znano je celo, da je shranjevanje krompirja v hladilniku dejansko škodljivo za vaše zdravje.

Ko krompir hranite v hladilniku, se škrob v njem pretvori v sladkor. Ko ga kasneje pečemo ali ocvremo, se ti sladkorji kombinirajo z aminokislino asparagin, kar lahko privede do tvorbe kemikalije imenovane akrilamid, ki naj bi bila škodljiva za zdravje.

Kaj pravi znanost?

Akrilamid je rakotvoren in se pojavlja v številnih živilih, kot sta kava in krompir. YouTuber dr. Eric Berg, ki se osredotoča na hujšanje s prehranskimi in naravnimi metodami, pokriva osnove akrilamida v kratkem informativnem posnetku.

Seveda, ni potrebe po paniki. Vsem strupom in toksinom v prehrani se pač ne moremo izogniti. Lahko pa krompir shranite izven hladilnika in tudi to je nekaj.


Zadnji prispevki

Prejšnji članek5 feng shui trikov: Kako to jesen popestriti svoj dom
Naslednji članekRecept: Kolač z grozdjem (okusna poslastica za vsakogar)