Kot bi lahko pričakovali, imamo veliko strategij, nasvetov in trikov za pripravo solat s posebnim okusom in bi jih rad delil z vami.

1. Začimbe

Zanašanje na to, da boste zagotovili vse začimbe za solato, je napaka pri pripravi solate. Kot vsaka jed se tudi vaša solata močno izboljša, če vsaki komponenti pokažete malo ljubezni in pozornosti. To pomeni, da liste in drugo zelenjavo začinite s soljo in poprom v najmanjši možni meri, vendar se ne bojite, če boste v to vnesli malo mononatrijevega glutamata ali prehranskega kvasa – vsaka solata je boljša z malo dodatnega umamija.

Ko potresete svoje aromatične praške in kristale, razmislite o okusu svojih velikih listov z manjšimi, bolj agresivno začinjenimi listi, znanimi tudi kot “zelišča”. Zelišča najraje povežem s svojo prevladujočo nelistno sestavino. Solate, paradižnikove, dobijo origano in / ali baziliko, piščanec na žaru pehtran ali koper, sadje v sezoni pa se seznani s svežo meto. Drobnjak je precej univerzalen in še posebej koristen, če je v vaši solati veliko sira, mesa ali jajc.

2. Za navodila se obrnite na klasiko

Mešanje in usklajevanje različnih okusov in tekstur na vrhu listov ni tako zahtevno kot recimo slaščičarsko delo, vendar lahko na koncu dobite solato, ki je preveč suha, preveč sirasta ali – absolutno najslabša – mehka.

Na srečo obstaja veliko klasik, na katere se lahko zanesete in se iz njih naučite. Preučite njihove sestavne dele in razmislite, kaj vsak naredi. Kateri zagotavljajo bogastvo? Kateri zagotavljajo teksturo? Katere sestavine jo ohranjajo svežo? Odgovorite na ta vprašanja, nato začnite razmišljati o zamenjavah.

3. Uporabite manj olja

Domači solatni prelivi so lahko zelo osebna stvar, vendar smo ugotovili, da razmerja vsakič izkažejo okusne kupljene prelive. Mnogi opažate, da je razmerje med oljem in kislino nekoliko višje od tistega, ki bi ga bili vajeni, vendar večina prelivov zahteva preveč olja.
Kot je že razložil AA Newton , je “klasično” razmerje 1: 3 [kis in olje] zanič, saj ustvarja ravnovesje med kislostjo in soljo.. Če dodate preveč olja, razredčite okus, ki ste si ga tako prizadevali, s skrbno izbranimi kisi, mletimi aromami, gorčico, sladkorjem in zelišči … Popoln preliv je dovolj intenziven, da potrebujete le nekaj žličk olja.

4. Sladkor

Sladkor očitno doda sladkost, hkrati pa uravnoteži kisli ugriz iz kisa in ublaži slanost ter samo izboljša  oku Malo je vse kar je potrebno, da povzdignete solato na višji nivo.

 


Zadnji prispevki

Prejšnji članekNaredi sam: 6 uporab za prazne steklenice in kozarce
Naslednji članek10 kuhinj podeželskega sloga, ki vam bodo vzele sapo