Bučke so na vrhuncu v poletnih mesecih in jih je enostavno pripraviti, hitro so pripravljene in vsestransko uporabne. Čeprav vemo, da so okusne, so bučke koristine tudi za zdravje. Če se sprašujete, kako se njihove hranilne vrednosti ujemajo z drugo poletno zelenjavo, ne iščite več: Tukaj razčlenjujemo zdravstvene koristi bučk, preučujemo njihove prednosti in slabosti.

Ali so bučke dobre za vas?

Prvič, hranilne vrednosti se med različnimi sortami poletnih bučk (širša kategorija, v kateri živijo bučke in rumene buče, skupaj s številnimi drugimi vrstami!)  razlikujejo veliko. Bučke so v celoti sestavljene iz približno 95 odstotkov vode. Čeprav je zaradi tega fantastična nizkokalorična zelenjava (ki vsebuje približno 20 kalorij na skodelico), tudi pomeni, da ni najbolj hranljiva zelenjava. Poleg tega bučke pobiramo, medtem ko so razmeroma nezrele (torej mehka, užitna lupina in običajno majhna semena – v nasprotju z zimskimi bučkami s tršo zunanjostjo in velikimi semeni), kar prispeva tudi k njihovim nižjim hranilnim vrednostim. A naj vas to ne ustavi – ta zelenjava ima še vedno veliko koristi, tako v smislu prehrane kot kulinaričnih možnosti in si vsekakor zasluži mesto v vaši prehrani.

Bučke niso samo nizkokalorične, ampak imajo tudi malo ali nič holesterola, maščob in natrija – vseh hranil, ki bi jih morali omejiti. Na drugi strani se tako bučke ponašajo z vitaminoma A in C, kalijem ter vlakninami. Kot večina pridelkov se tudi vi ne boste želeli znebiti kože – tam je shranjena večina hranil.

Kako uporabiti bučke?

Druga prednost bučk in buč je, da jih lahko jemo surove ali kuhane in se prilegajo skoraj vsakemu obroku ali času dneva. Iščete spremembe v svoji rutini zajtrka? Naribane bučke dodajo hranil in vlago toastu, njihov blag okus pa se popolnoma ujema s svežimi zelišči in puhastimi jajci. Za kosilo ali večerjo poskusite poletno bučo surovo z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, bučke s testeninami ali polnjene bučke. Priležejo pa se tudi pečene na žaru.

Recept: Nadevane bučke z mleto govedino in rikoto

Recept: Kremna juha iz bučk

 

Prejšnji članekNačini, kako po naravni poti znižati krvni tlak (krvni pritisk)
Naslednji članek4 pogoste težave s paradižnikom in kako jih odpraviti?