Ko preproste sestavine, kot so gobe, česen in sveža zelišča, združimo z malo ljubezni in toplote, nastane nekaj čudovitega. Ta česnova omaka z gobami je je svilnata, bogatega okusa, s prijetno pikantno noto in subtilno sladkostjo paradižnika. Pripravljena hitro, postrežen s testeninami, rižem ali hrustljavim kruhom – vedno navduši!
Sestavine
- 3 žlice oljčnega olja
- 100 g (¾ skodelice) drobno sesekljane čebule
- 20 g (2 žlici) drobno sesekljanega česna
- ¼ do ½ žličke čilijevih kosmičev
- 1½ žlice paradižnikovega koncentrata
- 450–460 g (približno 6¼ skodelic) belih ali rjavih gob (narezanih na tanke rezine)
- Sol po okusu (približno ½ do ¾ žličke)
- 1 žlica svežega timijana ali 1 žlička suhega
- ½ žličke mletega črnega popra
- 12 g (1 žlica) bele moke (navadne ali brezglutenske)
- 175 ml (¾ skodelice) zelenjavne jušne osnove
- 3 žlice rastlinske smetane (ali po okusu)
Za okras:
- 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja
- Mleti črni poper po želji
Postopek
- Praženje osnovnih sestavin: V segret lonec dodamo oljčno olje in čebulo. Pražimo 3–4 minute, da postane mehka in prosojna. Dodamo česen in čilijeve kosmiče ter pražimo še 1 minuto na srednje nizkem ognju, da zadiši (pazimo, da se česen ne zažge). Vmešamo paradižnikov koncentrat in pražimo 1–2 minuti, da se razvije aroma.
- Dodajanje gob: Primešamo narezane gobe, začinimo s soljo, timijanom in poprom. Pražimo približno 6 minut, dokler voda iz gob ne izpari in gobe postanejo rahlo zapečene.
- Dodajanje moke: Posujemo moko in pražimo še 2 minuti na srednjem ognju, da odstranimo okus po surovi moki. Pazimo, da se moka ne zažge.
- Priprava omake: Prilijemo zelenjavno osnovo in dobro premešamo, da se moka raztopi in omaka postane gladka. Zavremo, nato zmanjšamo ogenj na nizko temperaturo, pokrijemo in kuhamo 5–6 minut.
- Zaključek: Odstranimo pokrov, zvišamo temperaturo in znova zavremo. Vmešamo rastlinsko smetano in kuhamo še 1 minuto, dokler se omaka ne zgosti po želji. Odstavimo z ognja, vmešamo sesekljan peteršilj in po želji dodatno začinimo s sveže mletim poprom. Pustimo počivati 1–2 minuti pred postrežbo.
Video recept
NAREDITE TUDI: Testenine z mletim mesom v omaki z gobami – okusna ideja za kosilo
Zadnji prispevki
- Sočne čokoladne kocke z marelično sredico
- Zakaj mleka nikoli ne smete zlivati v odtok?
- To ni samo še en recept za bučno juho, to je najboljši recept za bučno juho
- Pozabljena superhrana z naših vrtov: jeruzalemska artičoka, zdrava in popolna za diabetike
- Recept: Enostavno pecivo s kokosom in čokolado, ki ga lahko pripravi vsak
- Ideje, kaj vse lahko položite na grob namesto sveč, ki niso ravno ekološka izbira