Ko preproste sestavine, kot so gobe, česen in sveža zelišča, združimo z malo ljubezni in toplote, nastane nekaj čudovitega. Ta česnova omaka z gobami je je svilnata, bogatega okusa, s prijetno pikantno noto in subtilno sladkostjo paradižnika. Pripravljena hitro, postrežen s testeninami, rižem ali hrustljavim kruhom – vedno navduši!

Sestavine

  • 3 žlice oljčnega olja
  • 100 g (¾ skodelice) drobno sesekljane čebule
  • 20 g (2 žlici) drobno sesekljanega česna
  • ¼ do ½ žličke čilijevih kosmičev
  • 1½ žlice paradižnikovega koncentrata
  • 450–460 g (približno 6¼ skodelic) belih ali rjavih gob (narezanih na tanke rezine)
  • Sol po okusu (približno ½ do ¾ žličke)
  • 1 žlica svežega timijana ali 1 žlička suhega
  • ½ žličke mletega črnega popra
  • 12 g (1 žlica) bele moke (navadne ali brezglutenske)
  • 175 ml (¾ skodelice) zelenjavne jušne osnove
  • 3 žlice rastlinske smetane (ali po okusu)

Za okras:

  • 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja
  • Mleti črni poper po želji

Postopek

  1. Praženje osnovnih sestavin: V segret lonec dodamo oljčno olje in čebulo. Pražimo 3–4 minute, da postane mehka in prosojna. Dodamo česen in čilijeve kosmiče ter pražimo še 1 minuto na srednje nizkem ognju, da zadiši (pazimo, da se česen ne zažge). Vmešamo paradižnikov koncentrat in pražimo 1–2 minuti, da se razvije aroma.
  2. Dodajanje gob: Primešamo narezane gobe, začinimo s soljo, timijanom in poprom. Pražimo približno 6 minut, dokler voda iz gob ne izpari in gobe postanejo rahlo zapečene.
  3. Dodajanje moke: Posujemo moko in pražimo še 2 minuti na srednjem ognju, da odstranimo okus po surovi moki. Pazimo, da se moka ne zažge.
  4. Priprava omake: Prilijemo zelenjavno osnovo in dobro premešamo, da se moka raztopi in omaka postane gladka. Zavremo, nato zmanjšamo ogenj na nizko temperaturo, pokrijemo in kuhamo 5–6 minut.
  5. Zaključek: Odstranimo pokrov, zvišamo temperaturo in znova zavremo. Vmešamo rastlinsko smetano in kuhamo še 1 minuto, dokler se omaka ne zgosti po želji. Odstavimo z ognja, vmešamo sesekljan peteršilj in po želji dodatno začinimo s sveže mletim poprom. Pustimo počivati 1–2 minuti pred postrežbo.

Video recept

 

NAREDITE TUDI: Testenine z mletim mesom v omaki z gobami – okusna ideja za kosilo


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Najdite čebelo, ki se razlikuje od ostalih
Naslednji članekTa rastlina ima več železa kot špinača, velja za superživilo