Ste kdaj jedli eklerje? Odlično sladico, v kateri so se preizkusili tudi tekmovalci MasterChef Slovenija in delala jim je kar nekaj preglavic. Mi seveda ne bomo delali tako zahtevnih, so pa tile v spodnjem receptu prav tako slastni in vas bodo navdušili.
Sestavine
- 110 ml mleka
- 110 ml vode
- 15 g sladkorja
- ščep soli
- 105 g masla
- 135 g moke
- 4 jajca
- 200 g masla
- 300 g kondenziranega mleka
- 120 g čokolade
- 20 g rastlinskega olja
Postopek
- V kozico vlijemo mleko, dodamo vodo, sladkor, ščep soli in maslo. Kuhamo, dokler se maslo ne stopi. Mešanico zavremo in dodamo še moko, ki jo z lopatko vmešavamo, dokler ne dobimo testa.
- Testo pustimo, da se ohladi – vsaj 5 minut.
- Jajca razžvrkljamo v skledi in jih postopoma vmešamo v testo. Če je masa še vedno pregosta, dodamo še eno jajce. Masa mora imeti teksturo, da se bo lahko brizgala.
- Vrečko za brizganje napolnimo z maso in začnemo z brizganjem na pekač (obložimo ga s peki papirjem).
- Naredimo podolgovate (10 – 12 cm) dolge eklerje.
- Pečemo jih 45 minut pri 170 stopinjah.
- Ko so pečeni jih hladimo vsaj 15 minut, v tem času naredimo kremo.
- Maslo sobne temperature mešamo z električnim mešalnikom in mu dodamo kondenzirano mleko.
- Dobljeno kremo damo v vrečko za brizganje in z njo napolnimo eklerje (glejte video, kako to narediti).
- Čokolado stopimo nad vodno kopeljo in ji dodamo 20 g rastlinskega olja, premešamo in prelijemo čez napolnjene eklerje.
- Postavimo jih v hladilnik, da se čokolada strdi.
Video recept
Še nekaj enostavnih receptov:
- Recept: Okusna čokoladno-bananina sladica, ki vas bo sezula
- Recept: Slastne čokoladne rezine z neverjetno okusnim polnilom
- Recept: Božanska čokoladna sladica z orehi! To morate poskusiti
- Recept: Ta čokoladna torta bo postala vaša najljubša sladica, ko jo enkrat poskusite
- Recept: Hitro pripravljena čokoladna torta brez peke