Kotleti v pivski omaki so tradicionalna jed v številnih državah Srednje Evrope, vključno z Nemčijo, Avstrijo in Češko. Kotleti so svinjski in se pečejo ali ocvrtejo, nato pa se servirajo v pivski omaki, ki jo pripravimo iz pivne osnove in začimb. Pivska omaka dodaja jedi nežen okus in hrustljavost. Kotleti v pivski omaki so običajno servirani s krompirjevim pirejem ali kuhanim krompirjem.
Sestavine
- 6 do 8 svinjskih kotletov brez kosti
- 4 žlice moke
- olje za cvrtje
- 4 žlice oljčnega olja
- 3 stroki česna
- vejica rožmarina
- 5 do 6 listov žajblja
- 300 do 350 mililitrov svetlega piva
- sol in črni poper
- voda

Postopek
- Kotlete najprej potolčemo kladivom, da bo meso mehkejše.
- V posodo damo 4 žlice moke in v njej povaljamo kotlete.
- Olje segrejemo in kotlete popečemo z vsake strani (na vsaki strani pečemo približno 4 minute).
- Meso vzamemo iz ponve in na istem olju pripravimo omako.
- Dodamo še malo olivnega olja, stroke česna, rožmarin in žajbelj. Ko se začimbe popražijo, prilijemo pivo. Kuhamo 4-5 minut.
- Ko pivo povre, v ponev vrnemo meso. Solimo in popramo.
- Kuhamo od 7-8 minut.
- Meso med kuhanjem obračamo, da se prepoji s sokovi.
- Prilijemo vodo (približno 200 ml) in kuhamo še dodatnih 10 minut.
- Ko se omaka primerno zgosti, je pripravljena.
Video recept
Ideje za okusno kosilo: