Jabolčna pita je sladica našega otroštva. Pekle so jo že babice, nato naše mame, sedaj pa je čas, da pripravo te sladice osvojimo tudi mi. Če vam ta recept ni všeč, lahko pripravite jabolčno pito še malo drugače, preverite tukaj.

Sestavine za testo jabolčna pita:

  • 2 1/2 skodelice moke za večnamensko uporabo
  • 1/2 žlice granuliranega sladkorja
  • 1/2 žličke morske soli
  • 200 g HLADNEGA nesoljenega masla narezanega na majhne kocke
  • 6 žlic ledene vode

Sestavine za nadev jabolčna pita:

  • 6-7 olupljenih in na reženje narezanih jabolk
  • 1 1/2 čajne žličke cimeta
  • 8 žlic nesoljenega masla
  • 3 žlice moke za večnamensko uporabo
  • 1/4 skodelice vode
  • 1 skodelica granuliranega sladkorja
  • 1 jajce

Postopek testo:

V posodo položite moko, sladkor in sol in nekajkrat premešajte, da se združi. Dodajte hladno, na kocke narezano maslo in mešajte, dokler ne nastanejo grobe drobtine z nekaj koščki, nato pa nehajte mešati. Mešanica mora ostati suha in praškasta. Dodajte 6 žlic ledene vode in mešajte, dokler ne nastanejo vlažne kepe ali majhne kroglice. Košček testa pritisnite med konice prstov in če se testo drži skupaj, ste dodali dovolj vode. Če ne, dodajte več vode naenkrat po čajno žličko. Pazite, da ne dodate preveč vode, saj bo testo lepljivo in težko razvaljano. Testo prestavite na čisto delovno površino in ga zberite v kroglico (ne sme biti gladko in testa NE gnetite). Testo razdelite na polovico in poravnajte, da nastaneta 2 diska. Pokrijte s plastično folijo in dajte v hladilnik za vsaj 1 uro.

Postopek nadev:

Ko se testo hladi, pripravite nadev.  Stopite maslo v srednji ponvi na zmernem ognju. Vmešajte 3 žlice moke, nato dušite 1 minuto in nenehno mešajte. Vmešajte 1/4 skodelice vode, 1 skodelico sladkorja in zavrite. Zmanjšajte toploto in še naprej vrejte 3 minute, pogosto mešajte, nato odstranite s toplote. Olupite, odstranite jedra in na tanko narežite 7  jabolk in jih položite v večjo skledo. Vrh potresite z 1 1/2 čajne žličke cimeta in premešajte, da se združi. Jabolka prelijte z omako in premešajte, da prevlečejo rezine jabolk.

Delovno površino potresemo z moko in razvaljamo spodnjo skorjo za pito na krog. Zavijte jo okoli valjarja, da jo prenesete na pekač za pito. Dodajte jabolčno mešanico, rahlo potisnite v sredino. Drugo skorjo razvaljajte v krog in z rezalnikom za pico razrežite na 10 enakomernih trakov. Po vrhu razporedite trakove v tkani rešetki. Zmešajte 1 jajce in 1 žlico vode ter vrh omažite z mešanico.

Pečemo pri 225 stopinjah 15 minut. Zmanjšajte ogenj na 180 stopinj in nadaljujte s peko še 45 minut oziroma dokler jabolka ne postanejo mehka. Preden postrežete pustite pito počivati na sobni temperaturi vsaj 1 uro.