Jabolčna pita je sladica našega otroštva. Pekle so jo že babice, nato naše mame, sedaj pa je čas, da pripravo te sladice osvojimo tudi mi.

Sestavine za testo jabolčna pita:

  • 2,5 skodelice moke za večnamensko uporabo
  • 0,5 žlice granuliranega sladkorja
  • 0,5 žličke soli
  • 200 g masla, narezanega na majhne kocke
  • 6 žlic ledene vode

Sestavine za nadev jabolčna pita:

  • 6-7 olupljenih in na reženje narezanih jabolk
  • 1,5 čajne žličke cimeta
  • 8 žlic nesoljenega masla
  • 3 žlice moke za večnamensko uporabo
  • 0,25 skodelice vode
  • 1 skodelica sladkorja
  • 1 jajce

jabolčna-pita

Postopek testo:

V posodo položite moko, sladkor in sol in nekajkrat premešajte, da se sestavine združijo. Dodajte hladno, na kocke narezano maslo in mešajte, dokler ne nastanejo grobe drobtine z nekaj koščki. Mešanica mora ostati suha in praškasta. Dodajte 6 žlic ledene vode in mešajte, dokler ne nastanejo vlažne kepe ali majhne kroglice. Košček testa pritisnite med konice prstov in če se testo drži skupaj, ste dodali dovolj vode. Če ne, dodajte še več vode naenkrat po čajno žličko. Pazite, da je ne dodate preveč, saj bo testo lepljivo in težko se bo razvaljalo. Testo prestavite na čisto delovno površino in oblikujte v kepo (ne sme biti gladko in ne gnetite ga). Testo razdelite na polovico in poravnajte, da nastaneta 2 diska. Pokrijte s plastično folijo in dajte v hladilnik za vsaj 1 uro.

Postopek nadev:

  • Ko se testo hladi, pripravite nadev.  Stopite maslo v srednji ponvi na zmernem ognju. Vmešajte 3 žlice moke, nato dušite 1 minuto in nenehno mešajte. Vmešajte 1/4 skodelice vode, 1 skodelico sladkorja in zavrite. Zmanjšajte toploto in pustite, da vre še 3 minute, pogosto mešajte, nato odstranite s toplote. Olupite, odstranite jedra in na tanko narežite 7  jabolk in jih položite v večjo skledo. Vrh potresite z 1,5 čajne žličke cimeta in premešajte, da se združi. Jabolka prelijte z omako in premešajte, da prevleče rezine jabolk.
  • Delovno površino potresite z moko in razvaljajte testo v krog. Zavijte ga okoli valjarja, da ga prenesete na pekač za pito. Dodajte jabolčno mešanico, ki jo rahlo potisnete v sredino. Drugo skorjo razvaljajte v krog in z rezalnikom za pico razrežite na 10 enakomernih trakov. Po vrhu razporedite trakove v rešetke. Zmešajte 1 jajce in 1 žlico vode ter vrh pomažite z mešanico.
  • Pecite pri 225 stopinjah 15 minut. Zmanjšajte ogenj na 180 stopinj in nadaljujte s peko še 45 minut oziroma dokler jabolka ne postanejo mehka. Preden postrežete pustite pito počivati na sobni temperaturi vsaj 1 uro.

Nasvet za še boljšo pito

  • Če ste sladkosnedi, lahko testo, preden nanj položite jabolčni nadev, premažete s poljubno marmelado. Najboljša je slivova.
  • Jabolka lahko tudi naribate, če nimate radi velikih koščkov.
  • Najbolje je, da testo v hladilniku počiva čim dlje.
  • Uporabite jabolka, ki niso preveč kisla po okusu.

Če vam ta recept ni všeč, lahko pripravite jabolčno pito še malo drugače, ali naredite kar slivovo pito, ki vam bo zagotovo všeč.

 

Prejšnji članekRazgibajte svoj um! 5 zanimivih ugank, ki jih pravilno ugotovi le peščica ljudi, ste med njimi?
Naslednji članekKako navaditi partnerja (ali otroke) na pospravljanje (4 nasveti)