Slivova pita je okusna sladica, ki jo pripravimo iz svežih sliv in krhkega testa. Je hitra za pripravo in zelo preprosta. Izbrskali smo recept, po katerem so jo pekle naše babice, da bo lahko potoval iz roda v rod še naprej.
Sliv je trenutno v izobilju, zato poleg pite pripravite še marmelado, slivove cmoke in morda celo slivov sok (recept zanj vam razkrijemo v prihodnjih dneh).
Sestavine
Za pripravo krhkega testa
- 500 g moke
- 300 g masla
- 2 rumenjaka
- 120 g sladkorja v prahu
- naribana limonina lupina
Za nadev
- 800 g izkoščičenih sliv
- 2 žlici koruznega škroba
- 100 g kristalnega sladkorja
- ščepec cimeta
Postopek
- Naprej pripravite testo. Moko in sladkor vsujte v skledo in dodajte na kocke narezano maslo ter ga s prsti zmešajte z moko in sladkorjem, da dobite drobtinam podobno teksturo. Dodajte še preostale sestavine in zagnetite testo. Postavite ga v hladilnik za dobre pol ure.
- Ko je testo primerno ohlajeno, ga razdelite na dva dela, en del položite v pekač. Na testo dodajte nadev, ki ga pripravite tako, da vse sestavine zmešate skupaj.
- Zvaljajte drugi del testa in ga razporedite na trakce ter položite kot mrežo na vrh nadeva.
- Pecite v pečici, ogreti na 180 °C, približno 50 minut.
Poglejte še naš recept za okusno jabolčno pito.
Zadnji prispevki
- Slasten prigrizek iz listnatega testa, ki bo zvezda vsake zabave ali piknika
- Optična iluzija: Če psa najdete v 10 sekundah, imate visok IQ
- Recept za hitro in zelo okusno pecivo z jabolki
- Če boste upoštevali te nasvete, vam bo krhko testo za pito vedno uspelo
- Tako pripravite kruh v cvrtniku na vroč zrak (air fryer)
- Optična iluzija: Samo ljudje z detektivskim nosom bodo našli skritega ujetnika v 15 sekundah