Velikokrat se zgodi, da imamo glavo solate, ki je v hladilniku stala predolgo in zato porjavela in ovenela. Nikar je ne zavrzite. Imamo trik, s katerim jo bomo oživeli – postala bo znova hrustljava, zelena in slastna.
Zakaj solata tako hitro oveni?
Kako “oživeti” solato?
Če želimo oživeti svojo solato, je odgovor preprost – treba jo je rehidrirati. Ko se voda v celicah obnovi v procesu, znanem kot osmoza, bo solata kot nova (ali skoraj kot nova).
Izkušeni domači kuharji vedo, da bo namakanje listnate zelenjave v hladni vodi izboljšalo stanje in povrnilo hrustljavost.
Trik je v tem, da odrežemo vse porjavele dele in solato pustimo potopljeno vsaj dvajset minut (do ene ure, če imate čas). Ta tehnika dobro deluje pri solatah in drugi listnati zeleni zelenjavi, kot sta rukola in mlada špinača.
Če ne želite porabiti preveč vode, lahko konce solate obrežete in jo postavite pokonci v posodo z vodo, kar je tudi zelo učinkovito. To je pravzaprav boljša metoda za bolj močno zelenjavo, kot sta ohrovt in blitva, ki imata tršo zunanjost in bosta skozi steblo absorbirala več vode.
Po kopeli v hladni vodi solato po želji še zadnjič sperite in pripravite za prihajajoči obrok. Nekateri pravijo, da je oživljena solata dobra še vsaj dva dni, vendar jo je bolje pojesti kar takoj.
MORATE VEDETI: Video: Trik, s katerim boste hitro olupili kuhan krompir
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Samo 7 % ljudi lahko v 5 sekundah opazi rolko, skrito v garaži! Ste med njimi?
- Božanski polnjen krompir, če ga boste tako pripravili, vam ne bo žal
- Nista dovolj samo sol in voda pri kuhanju krompirja, dodati morate tudi to, da bo še bolj slasten
- Tedenski jedilnik: Ideje za kosilo za tekoči teden #55