Velikokrat se zgodi, da imamo glavo solate, ki je v hladilniku stala predolgo in zato porjavela in ovenela. Nikar je ne zavrzite. Imamo trik, s katerim jo bomo oživeli – postala bo znova hrustljava, zelena in slastna.

Zakaj solata tako hitro oveni?

Zelena solata je sestavljena iz vsaj 80 – 90 % vode. Ko jo poberemo, ji ostane le še omejena zaloga vode, ki jo začne hitro izgubljati. Če jo bomo pravilno shranili, bo zdržala dlje, kot običajno. Preden jo damo v hladilnik v plastični vrečki, jo moramo oviti s kuhinjsko krpo ali papirnato brisačko. Tako bo zadržala nekaj več vlage in bo dlje časa prijetnega okusa ter videza.
To je trik, s katerim bo vaša ovenela solata in druga listnata zelenjava zopet užitna!
Solata, ki jo namočimo v vodo, je znova hrustljava.

Kako “oživeti” solato?

Če želimo oživeti svojo solato, je odgovor preprost – treba jo je rehidrirati. Ko se voda v celicah obnovi v procesu, znanem kot osmoza, bo solata kot nova (ali skoraj kot nova).

Izkušeni domači kuharji vedo, da bo namakanje listnate zelenjave v hladni vodi izboljšalo stanje in povrnilo hrustljavost.

Trik je v tem, da odrežemo vse porjavele dele in solato pustimo potopljeno vsaj dvajset minut (do ene ure, če imate čas). Ta tehnika dobro deluje pri solatah in drugi listnati zeleni zelenjavi, kot sta rukola in mlada špinača.

Če ne želite porabiti preveč vode, lahko konce solate obrežete in jo postavite pokonci v posodo z vodo, kar je tudi zelo učinkovito. To je pravzaprav boljša metoda za bolj močno zelenjavo, kot sta ohrovt in blitva, ki imata tršo zunanjost in bosta skozi steblo absorbirala več vode.

Po kopeli v hladni vodi solato po želji še zadnjič sperite in pripravite za prihajajoči obrok. Nekateri pravijo, da je oživljena solata dobra še vsaj dva dni, vendar jo je bolje pojesti kar takoj.

MORATE VEDETI: Video: Trik, s katerim boste hitro olupili kuhan krompir


Zadnji prispevki

Prejšnji članekRecept: Najbolj okusna sirna torta z jabolki, kar jih boste jedli
Naslednji članekRecept: Neverjetno okusna sladica, za pripravo boste potrebovali zgolj 15 minut