S poletjem prihaja tudi sezona paprike, kar pomeni, da bo po domovih dišalo po polnjeni papriki, ali po domače – filani papriki. Vedno je bila najboljša ravno tista, ki so jo pripravile naše babice, zato vam danes razkrivamo nekaj trikov, da bodo tudi vaše tako dobre. Recept za polnjeno papriko najdete tukaj.
1. Vrsta paprike
Ko govorimo o t- radicionalnem receptu, se moramo odločiti za papriko Babura. Je zelene do rumene barve, s trdo in sijočo kožico ter sočnim mesom.
2. Riž
Vrsta riža lahko res pokvari to jed, sploh če ga daste preveč. Izberite tankozrnat riž in ga dodajte mešanici mletega mesa v razmerju 2:10 oziroma približno 200 gramov na kilogram mesa.
3. Izbira posode
Pri kuhanju polnjenih paprik je pomembno, da najdemo primerno posodo, v kateri bodo vse paprike z luknjo obrnjene navzgor. Najbolje je, če je posoda široka, da so vse paprike na enakem nivoju, in dovolj globoka, da jih prelijemo z omako.
4. Začimbe
Sol, poper, česen, svež peteršilj in mleta rdeča paprika so vse začimbe, ki jih potrebujete. Dodajte jih mešanici mesa in riža ter dobro premešajte.
5. Omaka
Paradižnikova omaka za polnjene paprike je za marsikoga zahtevna, a je sploh ni težko narediti. Najprej, ko date papriko v posodo za kuhanje, jo do polovice pokrijete z vodo in date kuhat. V tem času na plinu ali v ponvi na malo olja počrnite polovico čebule. Ko na eni strani počrni, date čebulo v ponev, prelijete s pasiranim paradižnikom, dobro solite in poprate, dodate 1 – 2 žlički sladkorja, nato drobno sesekljan svež peteršilj in 1 – 2 žlici moke ter na hitro premešate. Dodatno lahko razredčite z vročo vodo, v kateri ste kuhali papriko. Ko zavre, omako prestavite v posodo, v kateri se kuhajo paprike in kuhate še naprej, dokler jed ni pripravljena, občasno stresete, da se paprika ne prime dna. Po potrebi dolijete še vodo, da so paprike povsem prekrite z omako.
Ste pripravljeni, da naredite najboljše polnjene paprike do sedaj?