Pletenica v obliki venčka je kruh, ki pogosto krasi velikonočno mizo. Je odlična dopolnitev k velikonočnemu zajtrku, da miza izgleda še lepše in da se gostom še bolj cedijo sline.

Sestavine

Za 6 kosov

  • 250 ml mlačnega mleka
  • 100 g sladkorja
  • 8 g kvasa
  • 1 jajce
  • 80 g olja
  •  80 g zmehčanega masla
  •  420 g večnamenske presejane moke
  • pomarančna lupina (neobvezno)

Postopek

  1. V skledi zmešamo mleko, sladkor, kvas. Premešamo in pustimo stati 7 minut.
  2. Dodamo jajce, olje, moko in sol ter mešamo, dokler ne nastane testo. Testo gnetemo 8-10 minut. Pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja 90 minut ali podvoji prostornino. To lahko traja več ali manj časa, odvisno od vlažnosti in temperature v vašem domu.
  3. Ko se testo podvoji, ga preložimo na dobro pomokano površino in ga razdelimo na 6 kosov.
  4. Vsak kos razvaljamo v pravokotnik 20 x 10 cm.
  5. Po testu namažemo zmehčano maslo.
  6. S strgalom za testo ali nožem za maslo naredimo 10-11 vzdolžnih rezov, tako da ostane prostor na obeh straneh.
  7. Začnemo z enega vogala, tesno zvijemo testo in ga položimo s šivi navzdol, pri čemer pazimo, da robove testa čim bolje zapremo.
  8. Kose položimo na pekač. Okrasimo jih z mandlji in posipom.
  9. Pokrijemo z brisačo in ponovno pustimo vzhajati 30 minut.
  10. Pečico segrejemo na 200 C.
  11. Pečemo jih 20 minut ali dokler robovi ne postanejo zlato rjavi.

Video recept


Zadnji prispevki

Prejšnji članekOptična iluzija: Imate visok IQ, če najdete skrito mačko na sliki
Naslednji članekOptična iluzija: Če slona najdete v 5 sekundah, potem ste izjemno domiselni