Pletenica v obliki venčka je kruh, ki pogosto krasi velikonočno mizo. Je odlična dopolnitev k velikonočnemu zajtrku, da miza izgleda še lepše in da se gostom še bolj cedijo sline.
Sestavine
Za 6 kosov
- 250 ml mlačnega mleka
- 100 g sladkorja
- 8 g kvasa
- 1 jajce
- 80 g olja
- 80 g zmehčanega masla
- 420 g večnamenske presejane moke
- pomarančna lupina (neobvezno)
Postopek
- V skledi zmešamo mleko, sladkor, kvas. Premešamo in pustimo stati 7 minut.
- Dodamo jajce, olje, moko in sol ter mešamo, dokler ne nastane testo. Testo gnetemo 8-10 minut. Pokrijemo in pustimo, da testo vzhaja 90 minut ali podvoji prostornino. To lahko traja več ali manj časa, odvisno od vlažnosti in temperature v vašem domu.
- Ko se testo podvoji, ga preložimo na dobro pomokano površino in ga razdelimo na 6 kosov.
- Vsak kos razvaljamo v pravokotnik 20 x 10 cm.
- Po testu namažemo zmehčano maslo.
- S strgalom za testo ali nožem za maslo naredimo 10-11 vzdolžnih rezov, tako da ostane prostor na obeh straneh.
- Začnemo z enega vogala, tesno zvijemo testo in ga položimo s šivi navzdol, pri čemer pazimo, da robove testa čim bolje zapremo.
- Kose položimo na pekač. Okrasimo jih z mandlji in posipom.
- Pokrijemo z brisačo in ponovno pustimo vzhajati 30 minut.
- Pečico segrejemo na 200 C.
- Pečemo jih 20 minut ali dokler robovi ne postanejo zlato rjavi.
Video recept
Zadnji prispevki
- Optična iluzija: Lahko najdete vseh 10 sveč na sliki?
- Piškoti s karamelo in čokolado so nekaj, kar morate pripraviti letos za praznike
- Živo drevo za božič: Kako ga izbrati in ohraniti pri življenju?
- Slastni čokoladni piškoti, recept, ki vedno navduši
- Optična iluzija: Lahko na tem lepem prizoru najdete srce v 10 sekundah?
- Božična zvezda, simbol praznikov in kako jo ohraniti pri življenju