Kalij je mineral, ki ga najdemo v nekaterih živilih. Ustrezna količina kalija v vaši prehrani vam pomaga ohranjati zdravje, zato je ključnega pomena, da jeste veliko hrane, bogate s kalijem.
Viri kalija
Veliko živil, ki jih že jeste, vsebuje kalij. Spodaj navedena živila vsebujejo veliko kalija. Če želite povečati količino kalija v vaši prehrani, se odločite za zdravo hrano, tako da izberete spodnje izdelke, ki jih dodate na svoj jedilnik.
Sveže sadje, ki je bogato s kalijem:
- Banane
- Pomaranče
- Marelice
- Grenivke
Nekatero suho sadje, kot so suhe slive, rozine in datlji, vsebuje tudi veliko kalija.
Dobra izbira je tudi sok iz sadja, bogatega s kalijem.
Zelenjava, ki je bogata s kalijem:
- Kuhana špinača
- Kuhan brokoli
- Krompir
- Sladki krompir
- Gobe
- Grah
- Kumare
Bučke - Buče
- Listnato zelenje
- Stročnice
Ribe, ki vsebujejo kalij:
- Tuna
- Trska
- Postrvi
- Skalnjak
Nadomestki soli (preberite etikete, da preverite raven kalija):
- Melasa
- Oreščki
- Meso in perutnina
- Rjavi in divji riž
- Otrobi žita
- Polnozrnat kruh in testenine
Koliko ga potrebujete?
Ženske bi morale zaužiti 2.600 mg, moški pa 3.400 mg kalija vsak dan. Večina ljudi tega cilja ne dosega. Vaše potrebe so lahko drugačne, če imate bolezen ledvic. Nekateri ljudje z boleznijo ledvic bi morali zaužiti manj kalija, kot je navedeno v smernicah. Če vaše ledvice ne delujejo dobro, lahko v telesu ostane preveč kalija, kar lahko povzroči težave z živci in mišicami. Če imate bolezen ledvic in vam zdravnik še ni povedal, kakšna je vaša meja kalija, vprašajte o tem.
Zakaj ga potrebujete?
Kalij pomaga uravnavati krvni tlak. S pomočjo ledvic pomaga odstraniti odvečen natrij iz telesa z urinom. Pomaga tudi stenam vaših krvnih žil, da se sprostijo. Če so preveč napete ali toge, lahko to povzroči visok krvni tlak, kar vodi do težav s srcem.
NE SPREGLEJTE: Načini, kako po naravni poti znižati krvni tlak (krvni pritisk)