Čeprav se nekateri izdelki lahko zelo dobro ujemajo pri kuhanju, dejansko ne morejo soobstajati, ko gre za shranjevanje. Nekatera živila oddajajo etilen, plin, ki dozori druga živila prezgodaj. Obstajajo tudi izdelki, ki so občutljivi na plin in se lahko hitreje pokvarijo, če so mu izpostavljeni. Zato se morajo nekatera živila med seboj za vsako ceno izogibati (razen če jih želite hitreje dozoreti).

1. Jabolka in korenje

Jabolka proizvajajo veliko etilena, zato morate biti previdni pri shranjevanju z drugimi živili. Še posebej ne dajajte jabolk poleg korenja. V nasprotnem primeru bo korenje že po 2 tednih dobilo grenak okus.

, Živila, ki jih nikoli ne smete hraniti skupaj

2. Kumare in paradižnik

Kumare so zelo občutljive na etilen. Bolje je, da jih ne shranjujete s paradižnikom, čeprav sta popoln par v solati. Kumare bodo začele rumeneti prej, kot bi morale. Bolje jih je hraniti v hladilniku, paradižnike pa na pultu.

, Živila, ki jih nikoli ne smete hraniti skupaj

3. Čebula in krompir

Čebula hitro vpije vlago, vendar naj ostane suha, krompir pa oddaja preveč vlage, zato ju ne smete shranjevati skupaj. Krompir sčasoma požene klice, čebula pa zelene poganjke.

 

4. Banane in avokado

Če je vaš avokado prezrel, ga hranite stran od banan. Če pa želite, da hitreje dozori, potem lahko nezrel avokado varno položite v papirnato vrečko in ga shranite poleg banan.

Živila, ki jih nikoli ne smete hraniti skupaj

5. Breskve in banane

Zrele breskve naj se izogibajo bananam, saj bo ves etilen, ki ga oddajajo banane, povzročil, da breskve zorijo hitreje kot običajno. Bolj zrela je banana, več plina se bo sprostilo.

 

6. Jajčevci in melone

Melone lahko povzročijo, da se jajčevci hitreje pokvarijo. Zato pazite, da jih ne shranite v omaro skupaj z melonami. Če pa želite jajčevce hraniti v hladilniku, je bolje, da jih hranite stran od sadja.

7. Grozdje in mango

Grozdje je zelo “krhko in občutljivo”, ko gre za shranjevanje. Ne prenaša drugega sadja ali zelenjave v bližini. Mango oddaja preveč plina etilena in proces zorenja in gnitja poteka hitreje. Poleg tega je zelenjava močnega vonja grozna spremljevalka grozdja, saj slednje zlahka vpija vonjave.

8. Borovnice in jagode

Borovnice so klimakterične (oddajajo etilen), jagode pa niso klimakterične. Če jih shranite skupaj, lahko jagode prezorijo in se pokvarijo prej, kot bi morale. Nezrele jagode z borovnicami je v redu shraniti skupaj, če pa sta obe vrsti jagodičja prezreli, ju pojejte v nekaj dneh.

9. Nektarine in zelje

Nektarine proizvajajo veliko etilena, zato se bo zelje, če ju shranite skupaj, hitro pokvarilo. Zelje je bolje hraniti v plastični vrečki v hladilniku do 2 tedna, nektarine pa v skledah ali plastičnih vrečkah.

PREBERITE TUDI: Imate radi banane? Preberite dejstva o njih, ki jih zagotovo niste vedeli


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKako posušiti rože za trajni spomin: preprosta DIY metoda
Naslednji članek4 načini, kako lahko uporabite regratove cvetove