Vsi si želimo biti manj potratni. Priznajmo si, včasih se živila lahko pokvarijo, preden jih porabimo ali pa včasih kakšne ostanke zavržemo, ki jih ne bi bilo potrebno. Vendar ne pretiravajte. Pogosto obstaja veliko načinov, kako porabiti ostanke hrane.
1. Ostanki zelišč
Ali potem, ko svežim zeliščem odrežete liste, njihova stebla vržete v smeti?
Z njimi lahko naredite nekaj tako preprostega, a tako elegantnega. Pripravite si svoja oljčna olja z zelišči! Obstajajo cele specializirane trgovine, posvečene temu izdelku, in verjetno imate vse sestavine v svojem domu ali celo v svojem smetnjaku. To so lahko tudi lepa doma izdelana darila!
- Dodajte približno 1 skodelico stebel zelišč na vsaki 2 skodelici oljčnega olja. V mešalniku zmešajte zelišča in olivno olje, dokler ne dobite gladke zmesi.
- Precedite v skledo s finim mrežastim cedilom.
- Shranjujte v hladilniku v nepredušni posodi in porabite v enem tednu.
2. Uvela zelena zelenjava
Pesto omako si lahko naredite sami iz ovenelega zelenja! Tradicionalni pesto je narejen iz bazilike, vendar obstaja veliko drugih načinov.
- 3 skodelice zelenja (špinača, rukola, ohrovt itd.)
- 1 strok česna
- 1/3 skodelice pinjol
- 1/2 skodelice olivnega olja
- Sok iz polovice limone
- Sol in poper
- Dodajte vse sestavine v kuhinjski robot in mešajte, dokler ne dosežete konsistence pesta! Uživajte!
3. Ostanki soka kislih kumaric
Reciklirajte kozarec ostankov soka kislih kumaric. Najpreprostejša stvar je, da lahko mešanico kisa ponovno uporabite za vlaganje svojih pridelkov ali celo trdo kuhanih jajc.
4. Potemnele banane
Nikar jih ne vrzite. Uporabite jih lahko za smoothije, ali za odličen bananin kruh.
5. Star kruh
Če imate v rokah nekaj starega kruha, ste že na pol poti do domačih krutonov! Iz njega pa lahko pripravite tudi odlično kruhovo rolado ali kruhov narastek.