Ste že kdaj ugriznili v omleto ali palačinko samo zato, da ste okusili košček hrustljave jajčne lupine? Čeprav morda ni okusno ali idealno, je uživanje ostankov jajčnih lupin pogostejše, kot si mislite, in ni nujno slabo. Tako kot jajca imajo jajčne lupine različne hranilne snovi, ki so koristne za naše telo.

Ali lahko jeste jajčne lupine?

Naravno je, da želite izločiti drobce jajčne lupine, vendar se ne obremenjujte, če ugotovite, da so za vami ostali kakšni kosi. Jajčne lupine so narejene iz kalcijevega karbonata, običajne oblike kalcija, ki sestavlja naše nohte, zobe in kosti, vsebujejo pa tudi druge beljakovine in minerale. Dejansko številne trgovine z zdravo hrano in dodatki prodajajo jajčne lupine v obliki prahu, kar je lahko še posebej koristno za tiste z osteoporozo. Kupite lahko tudi membranski prah iz jajčnih lupin, ki dokazano pomaga pri zdravju sklepov.

Ali lahko jemo jajčne lupine? Odgovor je presenetljiv

Toda preden začnete žvečiti ostanke jajčne lupine, se morate še vedno zavedati nekaj pomembnih stvari. Prvič, uživanje ostrih kosov jajčnih lupin bi vam lahko strgalo ali celo prebodlo grlo. In če koščki izvirajo iz surovega jajca, lahko obstaja tveganje za bakterije, kot je salmonela.

MORDA VAS ZANIMA TUDI: Ste vedeli, da lahko jajčne lupine tako uporabite na vašem vrtu?

Če potrebujete višji vnos kalcija, si lahko doma naredite svoj stroškovno učinkovit dodatek v prahu iz jajčnih lupin. Začnite tako, da jajčne lupine položite v lonec, polijte z vodo in kuhajte približno 15 minut. Tako boste jajčne lupine sterilizirali in jih naredili varne za uživanje. Potem je čas, da jih zdrobite. Večina ljudi za drobljenje jajčnih lupin raje uporablja terilnico, vendar lahko uporabite tudi mešalnik ali valjar. Ključno je le zagotoviti, da so lupine zmlete. Ko jajčne lupine dobijo fino konsistenco, lahko prašek dodate smutijem, pekovskim izdelkom ali celo juham, da dobite dodatno dozo kalcija.

Torej, naslednjič, ko se majhen košček jajčne lupine znajde v vašem obroku, se nikar ne sekirajte! V bistvu je tako, kot bi jedli vitamine.


Zadnji prispevki

Prejšnji članekKaj se zgodi z vašim telesom, če ingver uživate vsak dan, cel mesec
Naslednji članekRecept za hitro slivovo pito, po kateri se vam bodo cedile sline