Zamrznjena zelenjava pogosto velja za primerno alternativo sveži zelenjavi, ne le zaradi enostavne uporabe, temveč pogosto tudi nizke cene, dolgega roka trajanja in dejstva, da jo je mogoče kupiti vse leto, kar omogoča, da jeste svojo najljubšo zelenjavo tudi izven sezone.

Vendar pa obstajajo dvomi v zvezi s temi izdelki glede njihove hranilne vrednosti. Nekatere raziskave nam dajejo zanimiv vpogled v vsebnost vitaminov, mineralnih soli in antioksidantov v zamrznjeni zelenjavi v primerjavi s svežo zelenjavo.

Raziskava iz leta 2015 je na primer pokazala, da je zamrznjen brokoli bogatejši z riboflavinom kot svež brokoli, medtem ko je zamrznjen grah, nasprotno, s tem vitaminom revnejši. Z analizo zamrznjenega graha, korenja in špinače je ista raziskava nato ugotovila, da ima ta zelenjava nižji delež beta karotena, medtem ko ni opaziti bistvene razlike med zamrznjenim in svežim stročjim fižolom ter špinačo.

Je zamrznjena zelenjava enako hranljiva kot sveža?

Druga študija je pokazala, da zamrznjeno, surovo zelje vsebuje več antioksidantov kot sveže zelje, kar kaže, da lahko zamrzovanje celo poveča vsebnost antioksidantov v nekateri zelenjavi. Po drugi strani pa lahko obdelave, ki jim je bila izpostavljena zamrznjena zelenjava, povzročijo znatno zmanjšanje toplotno občutljivih hranil, vključno z vitaminom C in tiaminom.

Po poročilu, ki ga je objavil Journal of Science of Food and Agriculture, se lahko vsebnost vitamina C v nekateri zelenjavi med blanširanjem in zamrzovanjem zmanjša za 10 do 80 odstotkov, s povprečno izgubo hranilnih snovi približno 50 odstotkov.

Očitno lahko tudi druge metode kuhanja, kot sta cvrtje v ponvi in ​​mikrovalovna pečica, povzročijo izgubo hranil, tudi pri sveži zelenjavi.

Če se odločite za nakup zamrznjene zelenjave, morate skrbno prebrati etiketo in se izogibati izdelkom, ki lahko vsebujejo aditive ali konzervanse. Lahko vsebujejo dodan sladkor ali sol, kar je pomembno, da se jih zavedate.

Nekatera zamrznjena zelenjava se lahko kombinira z omakami ali mešanicami začimb, v tem primeru se bo količina natrija, maščobe ali kalorij v končnem izdelku povečala (še ena stvar, ki jo je treba upoštevati).


Zadnji prispevki

Prejšnji članekLCHF borovničevo pecivo, ki si ga lahko privoščite brez slabe vesti
Naslednji članekRecept za okusnega piščanca v sladko-kisli omaki